L'Audiència de Barcelona ha condemnat Lionel Messi a 21 mesos de presó per tres delictes fiscals. No supera els dos anys i el jugador del Barça no té antecedents. Però podria aplicar el jutge una pena exemplar i posar-lo entre reixes immediatament?
Segons els experts consultats per El Nacional, no serà així. Amb la llei a la mà, és improbable. Per què?
Messi és un condemnat primari, és el primer cop que el jutgen i el condemnen. A més, ha reparat el dany del frau fiscal. Va pagar, en el moment que el van començar a investigar, més de cinc milions a Hisenda pels fets que suposaven un frau fiscal de 4 milions d'euros, per no declarar els beneficis de 10 milions en drets d'imatge en les declaracions del 2007, 2008 i 2009. A més, es va posar al dia amb Hisenda i va fer declaracions complementàries els anys 2010 i 2011.
En aquest cas, i segons el Codi Penal, no cal que hi hagi penediment, sinó només una reparació del dany. En el cas de Messi, a més, l'entrada a la presó provocaria la desocialització del condemnat, un fet que també preveu la llei.
L'article 88 del Codi Penal és el que regula els casos de penes inferiors als 2 anys de presó. "Excepcionalment podran els jutges o tribunals substituir les penes de presó que no excedeixin de dos anys als reus no habituals quan de les circumstàncies del fet i del culpable s'infereixi que el compliment d'aquelles hauria de frustrar els seus fins de prevenció i reinserció social. En aquests casos, la substitució es durà a terme amb els mateixos requisits i en els mateixos termes i mòduls de conversió que estableix el paràgraf anterior", indica.
Per tal que Lionel Messi no vagi a la presó, en no tenir antecedents i en no superar la pena els 2 anys, cal que els seus advocats ho demanin a l'Audiència de Barcelona, que amb la llei a la mà no li ho pot denegar.
Amb tot, ara s'obre un termini de gairebé dos anys fins que arribi el suposat moment de complir la condemna. La sentència encara no és ferma i primer els advocats de Messi han de presentar un recurs al Tribunal Suprem. Actualment el Suprem triga entre un i dos anys a resoldre aquesta mena de casos.
Precisament perquè la pena no és ferma i perquè la pena és inferior a cinc anys tampoc en cap cas no ha d'entrar a la presó immediatament. En alguns casos, es dicta l'ingrés a presó quan la pena és superior als cinc anys, sense esperar a la resolució del Suprem. Però no és el cas pel que fa a Messi.
Pantoja, Farruquito i Pallerols
Per què Isabel Pantoja i Farruquito sí que van haver d'entrar a la presó després que els condemnessin a, també, menys de dos anys de presó sense tenir antecedents? Perquè cap dels dos va reparar el dany.
A Pantoja la van condemnar a 24 mesos de presó per blanqueig de capitals en un cas on també van condemnar la seva parella i exalcalde de Marbella Julián Muñoz. En el cas de la folklòrica, a més, la Fiscalia i el jutge van estar d'acord que entrés a la presó perquè no va admetre el delicte ni va mostrar penediment. També s'hi va sumar que no col·laborés amb la Justícia.
A Farruquito el van condemnar a dos anys de presó per un homicidi imprudent en atropellar amb el cotxe un jove a Sevilla. Els delictes eren contra la seguretat del trànsit i per ometre el dret a socors. El bailaor a més no tenia ni carnet de conduir quan va atropellar el vianant. Farruquito va fugir amb el cotxe després de l'accident i va intentar ocultar l'autoria dels fets. Per aquest motiu el jutge no va voler commutar la pena i el va enviar directament a la presó. Van passar, però, més de tres anys des que va aparèixer la sentència fins que es va fer efectiva.
El cas Pallerols és un altre exemple, i en aquesta ocasió sí que va voler ser exemplar. Els advocats de l'empresari andorrà Fidel Pallerols van tancar un pacte històric amb la Fiscalia que evitava el judici per finançament irregular d'Unió Democràtica de Catalunya. Però a canvi va signar pena de presó per als acusats. La pena era d'un any i mig i els condemnats van demanar que se suspengués, però el Fiscal s'hi va posicionar en contra i va encarrilar una pena exemplificant perquè ni ciutadans ni polítics estiguessin temptats davant la corrupció. Van creure que estaven davant un perill de mostrar la impunitat de persones "polítiques i poderoses" -deia la resolució- que havien "sucumbit als avantatges que proporciona l'exercici de poder". Els jutges ni tan sols van acceptar substituir la presó per treballs a la comunitat. I Pallerols va entrar a la presó. Va estar-hi poc temps, però, perquè al cap de set mesos li van adjudicar el règim obert.