El nombre de dones directives és més baix que fa un any. Lluny de fer passos endavant, les dones ocupen menys posicions de poder ara que en plena pandèmia i els experts apunten que la causa principal és la fi del teletreball. Segons un estudi d’ICSA i EADA Business School sobre la bretxa salarial, durant el coronavirus les dones podien combinar amb més facilitat la feina i la vida familiar i això va fer que augmentés el nombre de directives. Però amb la represa i el retorn a la presencialitat, les dones han tornat a prioritzar la conciliació i han renunciat a un excés d'hores de feina i a ocupar llocs amb responsabilitats executives.
Aquest informe assegura que a Catalunya les dones en aquests moments ocupen només un 14,3% dels càrrecs directius, un 2% menys que durant la crisi del coronavirus. Es tracta d’una dada pitjor que la de l’any 2008, quan va esclatar la crisi econòmica, ja que aquell any les dones ocupaven un 20% dels càrrecs directius. És per això que les expertes alerten de la necessitat d'un canvi de cultura empresarial que permeti a les dones conciliar la vida laboral i familiar. I és que calculen que les dones dediquen 14 hores setmanals més que els homes a les tasques de cura.
Aline Masuda, professora i investigadora d'EADA, afirma que no es tracta d’un problema de formació, ja que les dones directives tenen més estudis universitaris que els homes, sinó que no estan disposades a sacrificar la seva vida personal per l’empresa. En aquest sentit, explica que si no hi ha un canvi de mentalitat en les companyies, no hi haurà mai una incorporació equitativa de les dones a llocs directius. També alerta que les empreses no han aprofitat els canvis tecnològics i d'organització de treball que van emergir el 2020 per implantar sistemes que facilitin la presència de dones en els llocs directius i igualar els seus salaris.
On manen les dones?
Pel que fa a les àrees de poder més feminitzades, les posicions segueixen sent les de sempre. Les dones tenen més presència en els àmbits de recursos humans (32,9%) i administració i finances (19,5%), i molta menys en la direcció general (8,8%), la direcció comercial (7,6%) o la direcció de producció (5,9%).
Quina és la bretxa salarial entre homes i dones?
L'informe Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2022, que analitza més de 80.000 salaris, també revela com les dones directives cobren un 13,1% menys de mitjana que els seus homòlegs masculins. Concretament, les directives cobren una mitjana de 77.928 euros bruts anuals, mentre que els directius reben 88.129 euros bruts anuals de mitjana. La bretxa salarial s'incrementa a Catalunya fins al 17,7% en els càrrecs directius.