El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha assegurat que a la Generalitat no li consta que entre els detinguts per l'abús sexual a Santa Coloma de Gramanet hi hagi menors tutelats

En declaracions a RAC1, El Homrani també ha fet referència al suport per abordar de manera global el problema dels joves no acompanyats que demanava el consistori del municipi on es va produir l'incident. "L'Ajuntament ens ha d'informar si té detectats menors en situació de vulnerabilitat social. En cap moment se’ns ha notificat en aquest cas", ha explicat el conseller, qui ha afegit que -sense l'avís de les autoritats municipals- el Govern no pot procedir a aplicar el protocol específic de protecció.

El Homrani ha fet una crida a no criminalitzar els menors no acompanyats: "Estem davant d'un cas de delinqüència i aquí qui ha d'actuar és l'àmbit de la justícia per evitar l'estigmatització", ha argumentat, afegint que de no fer-ho, això pot donar ales als col·lectius d'ultradreta.

Entre els detinguts hi ha un jove extutelat per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que va passar pel sistema de protecció fa uns tres anys, i actualment estava desvinculat d'aquest. Segons ha explicat el conseller, en cas que hi hagués menors entre els arrestats se'ls tutelarà. Segons ha avançat la cadena SER, dins el grup de magrebins també hi hauria dos menors no acompanyats que no estaven sota tutela perquè encara no haurien sigut identificats.

Repunt d'arribades

Fins al mes d'octubre, la Generalitat tenia constància de l'arribada d'uns 3.000 menors no acompanyats durant el 2018. D'aquesta xifra, només 2.500 continuen tutelats i dins el programa de protecció. El fet que s'hagi apreciat un repunt notable en el nombre d'arribades respecte a altres anys ha dificultat la gestió d'aquests menors per part del Govern. 

El Homrani ha assegurat que està discutint amb l'Estat espanyol la partida que rep la Generalitat perquè s’ha de "tenir en compte la quantitat de joves que estan en el sistema de protecció" i no només el punt d'arribada d'aquests migrants, en referència al 26 milions que rep Andalusia del total de 38 destinats als territoris. Catalunya només en rep 2 milions.