L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha confirmat que hi ha dos menors entre els 15 joves detinguts per haver abusat sexualment d'una noia. Vuit dels arrestats ja han sortit en llibertat i si es confirma que hi ha dos nois de menys de divuit anys, aquests passaran a disposició de la fiscalia de menors.

L'incident es va produir prop de les sis del matí d'aquest diumenge a l'estació de metro de Can Peixauet, a la línia 9, quan dos nois van començar a assetjar la víctima dins del vagó. En baixar a l'andana, la noia va anar cap als ascensors, on la van abordar una desena de joves, que li van fer tocaments. Quan la jove va alertar la seva parella, hi va haver un enfrontament amb el grup de joves i el noi va rebre una ganivetada al costat.

Segons l'equip de govern del municipi, la ràpida actuació policial, a partir de l'avís del cos de seguretat del metro i la col·laboració de la jove, que ha estat capaç d'identificar els agressors, va permetre detenir un grup de magribins com presumptes responsables de l'agressió. Tres dels joves arrestats ja han estat posats en llibertat perquè no surten a les gravacions de les càmeres de videovigilància del metro que van enregistrar l'incident.

El jove ferit per arma blanca va haver de ser ingressat a l'hospital i va ser intervingut d'urgència, sense que hi hagi hagut risc per a la seva vida. El jove evoluciona satisfactòriament. Tots els detinguts passaran a disposició dels Mossos d'Esquadra un cop s'hagin dut a terme els pertinents controls sanitaris, ja que -segons apunta la cadena SER- els joves estaven infectats per sarna, motiu pel qual la policia hauria desinfectat tres vehicles i calabossos

Sense residència

Els Mossos han obert la corresponent investigació per determinar les responsabilitats dels arrestats en les dues agressions. Segons detalla el consistori en un comunicat, el grup de magrebins respon al perfil de joves sense residència fixa i que ocupen habitatges deshabitats i en estat ruïnós per falta de manteniment i irresponsabilitat dels propietaris.

La detenció dels presumptes agressors s'hauria produït en un pis ocupat de l’avinguda de la Generalitat del mateix municipi, on viuen els agressors des de fa mesos amb més joves, alguns de menors.

L'últim cas de sarna en un menor migrant va obligar a tancar la sala d'espera de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de l'Eixample el 31 d'octubre. El jove passava la nit a l'edifici situat a la plaça d'Espanya amb quatre companys més, que estaven en espera de ser identificats perquè la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) se'n fes càrrec. 

L'ajuntament protesta

L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fa, novament, una crida a la Generalitat de Catalunya per abordar, d'una manera global i com a problema de país, la presència d'aquests joves i menors no acompanyats que circulen per Catalunya sense residència fixa i que cometen delictes i faltes amb què provoquen alarma i inseguretat a les ciutats catalanes. Es tracta d'un problema que no pot ser abordat localment sense el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya i, per això, calen mesures de caràcter urgent, considera l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet.

El Homrani respon

En referència a l'incident, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha subratllat aquest dilluns que l'Ajuntament de Santa Coloma no va informar de la presència de menors vulnerables al municipi, de manera que el Govern no va poder iniciar el protocol per incloure'ls en el sistema de protecció.

El conseller ha afegit, en declaracions a RAC1, que no li consta que els detinguts siguin menors estrangers no acompanyats, els denominats MENA. "Estem davant d'un cas de delinqüència i aquí qui ha d'actuar és l'àmbit de la justícia per evitar l'estigmatització", ha argumentat El Homrani.