El Memorial de les Camposines de la Fatarella (Terra Alta) ha sumat aquest diumenge 68 noms de combatents de la batalla de l'Ebre i, en total, ja recorda 1.819 inscrits que van lluitar en aquest front. La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha subratllat que es tracta de persones que van combatre per "defensar els seus ideals i altres, senzillament, perquè es van veure obligats a allistar-se" a l'exèrcit durant Guerra Civil Espanyola. Ara, 85 anys després de la fi del conflicte, s'ha inaugurat una nova placa al memorial que afegeix 68 noms en memòria d'aquells que hi van lluitar, cinc d'ells brigadistes internacionals d'Itàlia, Polònia, Holanda i Estats Units.

És el cas de l'avi de Marta Gascón, un dels inscrits al Memorial de les Camposines de la Fatarella que va desaparèixer durant la Batalla de l'Ebre. La neta d'aquest soldat ha reivindicat el paratge per no oblidar la memòria ni del seu avi ni de tots els que van lluitar-hi, amb independència del bàndol en què ho van fer, segons informa l'ACN. Per la seva part, la consellera Ubasart ha coincidit en la importància de recordar la història i, per això, ha defensat l'impuls de polítiques de memòria democràtica. "Cal que els joves que no van viure el franquisme sàpiguen dels esforços i sacrificis que han estat necessaris per gaudir avui de llibertats", ha sostingut. En aquesta línia, ha assegurat que la Generalitat continuarà "treballant per dignificar els espais, les polítiques de memòria, fidels als principis de debò, justícia, reparació i no repetició", de la mà de les famílies, entitats, municipis i escoles.

memorial de les camposines / ACN
Memorial de les Camposines / ACN

Ubasart també ha agraït la tasca d'entitats nacionals i internacionals que treballen per la memòria democràtica. "En un moment on el revisionisme històric, emparat amb la nova onada reaccionària, pretén reescriure la història del passat, entitats de memòria històrica són molt importants per mantenir la flama de la solidaritat internacionalista", ha remarcat.

El Memorial de les Camposines, construït sobre una antiga trinxera de la Batalla de l'Ebre, es va inaugurar el 2005 en homenatge a tots aquells que van participar en aquesta batalla, "sense distincions d'ideologies, bàndols o origen". S'estima que durant els 115 dies que va durar la Batalla de l'Ebre --del 25 de juliol al 16 de novembre del 1938-- van morir més de 30.000 persones, amb 75.000 ferits i 15.000 presoners. 

85 anys de la batalla de l'Ebre

L'acte d'aquest diumenge ha significat el punt final als esdeveniments de commemoració dels 85 anys de la fi de la batalla de l'Ebre. Així, durant aquests mesos s'han fet iniciatives arreu del territori, com és el cas de Tortosa, Flix i la Sénia, per recordar aquest episodi de la història.