El 68,6% dels catalans creu que els pisos i habitatges de lloguer són cars o molt cars i el 65,2% que estan pujant. En aquest escenari, el 53,2% opta perquè les autoritats limitin per llei el preu dels lloguers per protegir el dret a l'habitatge, segons indica el baròmetre del CIS de juny

Més de la meitat dels enquestats, el 51,5%, pensa que una altra solució per a això és construir habitatges socials per a les persones amb pocs recursos econòmics. A més, el 48,9% opta per préstecs barats per a comprar habitatge i el 45,9% per fomentar la construcció amb preus assequibles per a la classe mitjana. Un 40,2%, a més, és partidari de la construcció de fons públics de parcs d'habitatge per a persones amb pocs recursos

De fet, hi ha una posició gairebé unànime sobre la necessitat de defensar el dret a l'habitatge digne des de les institucions. El 92,6% reivindica que el govern espanyol ha de protegir de manera activa aquest dret dels ciutadans.

Del sondeig també se'n desprèn que el 89,3% dels catalans creu que les administracions públiques han d'adoptar iniciatives sobre aquest tema. Dels que pensen que s'han de prendre mesures per a la rehabilitació, el 53,3% creu que la millor opció és oferir ajudes als llogaters per a pagar part de les obres i el 42,3% demana que es faciliti mitjançant crèdits econòmics i el 3,2% reclama desgravaments fiscals.

Comprar més que llogar

El CIS revela que els catalans prefereixen actualment comprar habitatge més que llogar-ne. Concretament, el 66,1% reconeix que aquesta és la millor opció per estalviar per un futur i el 32,2% considera que hi ha millors inversions que la compra d'un habitatge. 

Tot i aquesta preferència, només el 6% dels catalans té previst fer una compra d'habitatge els propers 12 mesos. El motiu principal per no fer el pas: "no tinc diners suficients", respon el 68,9% dels enquestats. Altres arguments són la voluntat de "tenir llibertat de moviments" (17,2%) i la poca predisposició a hipotecar-se (18,9%).

Segons es desprèn del baròmetre, el 42,9% dels enquestats viu en un habitatge propi, totalment pagat, mentre que el 24% ho fa en una d'adquirida amb hipoteca pendent, i el 20,9% en una de llogada en preu de mercat. Només un 1% té una residència que li ha estat cedida gratuïtament. 

Confrontació pels okupes

Un tema polèmic que s'ha demanat al CIS és sobre com s'ha de gestionar la okupació il·legal de l'habitatge. En l'apartat socioeconòmic que reflecteix el baròmetre hi podem veure dues opinions confrontades. Un 34,4% dels catalans prefereix que es doni solucions habitacionals alternatives als okupes, mentre que, només unes dècimes per sobre, un 34,9%, es decanta per expulsar immediatament als okupes.

Un 23,5% dels catalans tria una solució intermèdia, dialogar amb els ocupes per trobar solucions. 

Ara bé, quan l'habitatge que s'ha okupat és propietat d'algú, la resposta és majoritària. Un 52,3% es mostra convençut que desallotjar els okupes és la solució. Un altre 25,1% diu que se'ls ha de desallotjar en un termini màxim de 48 hores després de ser denunciats. 

El decret de limitació del preu del lloguer, bloquejat

El ple del Parlament va tombar el decret sobre la limitació del preu del lloguer a Catalunya proposada pel Govern ara fa una setmana. La seva esperança eren els comuns i la CUP, però tots dos partits els van girar l'esquena perquè no el trobaven insuficient.

En els últims cinc anys el preu mitjà del lloguer a Catalunya ha crescut un 29% i la mitjana se situa als 698€, 160€ més que l'any 2013. En el cas de Barcelona, la situació és més greu, l'augment es dispara al 40%, 270€ per sobre que fa cinc anys, el preu mitjà per un pis de 72 metres quadrats és de 949€.