L'1 d'octubre serà festa local a Matadepera. Així ho va aprovar el ple ordinari de la localitat d’aquest passat dilluns com una manera de commemorar el referèndum d’autodeterminació que va tenir lloc el 2017. La proposta va sortir originàriament del Consell per la República, l'ANC Matadepera s'hi va sumar, i finalment aquesta setmana Junts per Matadepera, Esquerra Republicana de Catalunya i CUP Matadepera van fer-ho oficial només amb el vot contrari de Ciutadans Matadepera.

A la pràctica, aquesta festa local dependrà de si l'1 d'Octubre cau en festiu o no. Si com enguany o l'any vinent, l’1 d’octubre cau en cap de setmana, les dues festes locals, al gener, per les Festes de Sant Sebastià i a l’agost, amb la Festa Major, es mantindran. En canvi, els anys en què l’1 d’octubre caigui en dia feiner, com l'any 2024, se substituirà el dilluns de Festa Major per aquesta.

El referèndum de l'1 d'octubre a Matadepera

El referèndum a Matadepera de l’1 d’octubre de 2017 va obtenir 4.333 vots emesos a favor d'una república catalana, 141 persones van votar amb un “No”, 63 vots en blanc i 16 vots nuls. En total, la participació en aquesta població de la comarca del Vallès Occidental va ser d’un 65,7%. En les darreres eleccions celebrades a Matadepera, l’independentisme va assolir el 75,24% dels vots. 

Arran de la votació del 2017, l'Ajuntament va rebatejar mesos més tard l’equipament on es va celebrar la votació amb el nom “Pavelló Primer d’Octubre”. Ara, el ple ordinari ha aprovat la moció que permet convertir l'1 d'Octubre en festa local per commemorar la votació. Argumenten que aquell dia va ser "una gran mobilització democràtica i pacífica del poble de Catalunya"; "un acte d’exercici democràtic amb una gran participació de la ciutadania"; "una gran demostració de civisme, de respecte i d’exercici de les llibertats democràtiques individuals i col·lectives"; i "una gran manifestació de suport a la independència de Catalunya".

D'aquesta manera, la població vallesana reivindicarà i recordarà el referèndum d'una nova manera de com s'ha fet fins ara des que es va celebrar el 2017. L'any passat arreu de Catalunya tant la Diada de l'11 de setembre com l'1 d'octubre es van reivindicar amb força arreu del país. Tot i la pandèmia, una multitud va omplir la Via Laietana de Barcelona. Enguany, per primer cop des que el Covid va aparèixer el 2020, les manifestacions tornaran als carrers amb més normalitat, tot i que encara no se'n saben tots els detalls.

Imatge principal d'arxiu del referèndum de l'1 d'Octubre a Catalunya. / Efe