Fer esport està de moda i des de fa anys cada cop més persones s'han aficionat a fer running, ciclisme o rutes de muntanya. L'estrès de les grans ciutats, amb soroll de cotxes, clàxons, hores d'oficina i contaminació massiva a l'aire provoca que molta gent surti fugint de la ciutat el cap de setmana per connectar amb la natura. Malauradament, és molt possible que tota la gent que surt de la ciutat acabi visitant els mateixos llocs, normalment, perquè de cop, es posen de moda. Abans de l'arribada de l'estiu, i que les platges de la Costa Brava s'omplin fins a la bandera, el lloc de Catalunya més massificat, és el cim del Pedraforca, un dels més icònics del país. En un vídeo publicat a TikTok aquest cap de setmana, l'usuari @fran.masalladelaciudad, mostra com centenars de persones fan cua per pujar al cim del Pedraforca, com si fossin les rambles de Barcelona i no pas un entorn natural. En el vídeo se'l veu amb certa cara de decepció en veure que els seus plans de gaudir d'un pla relaxat de cap de setmana s'ha esvaït. En el vídeo es pregunta "és l'Everest? No, el Pedraforca". Els comentaris de la resta d'usuaris revelen la sorpresa: "Semblen les rambles", "gairebé més gent que a Benidorm", "han començat les rebaixes al Pedraforca" o "quin mal ha fet Decathlon". 

Un dels atractius del Pedraforca és les seves condicions òptimes per pujar sense tenir excessiva experiència. Situat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, entre les comarques del Berguedà i l’Alt Urgell, la muntanya té una altitud de 2.506 metres en el seu punt més alt, el Pollegó Superior. És un clàssic per a excursionistes i alpinistes, però ara també per a aficionats. Des de la pandèmia de la covid, el Pedraforca és un dels indrets naturals que sovint supera la seva capacitat de càrrega. Això posa en perill la conservació de l'espai natural, amb l'erosió dels camins, la pertorbació de la fauna, deixalles i, fins i tot, riscos en clau de seguretat que poden generar accidents. 

Massificació a l'Everest

Ja fa anys que es denuncia que l'Everest —el cim més alt del món— també està massificat i fins i tot, es formen llargues cues de gent que ha pagat una elevada quantitat de diners per fer l'ascensió amb assessorament complet, i molts d'ells sense tenir experiència prèvia en alpinisme. El maig de 2019, una imatge insòlita de l'Everest va fer la volta al món i va protagonitzar els informatius. En ella es podia veure més de 200 alpinistes fent cua per arribar al cim (8.848 metres), que va suposar la marca d'un rècord d'ascensos en una única jornada, però també va provocar un gran embús. Una imatge similar es va poder veure el maig del 2023 i que s'ha vist en altres ocasions darrerament, i que poden suposar un perill. Les onades de muntanyencs se succeeixen en el cim, un fet que multiplica els accidents mortals i les desaparicions. 

Per tal de combatre aquest turisme massiu, el Nepal augmentarà el cost d'escalar l'Everest, marcant la primera pujada de preus del cim més alt del món en gairebé una dècada. La taxa del permís augmentarà un 36%, passant de 10.500 a 14.300 euros, aproximadament, segons Narayan Prasad Regmi, director general del Departament de Turisme del Nepal. Des del març del 2024, el Nepal demana que els escaladors lloguin i facin servir xips de seguiment en el seu viatge. "Empreses de renom ja els feien servir, però ara són obligatoris per a tots els escaladors", va afirmar a la CNN Rakesh Gurung, director adjunt del departament de turisme del Nepal. "Reduirà el temps de recerca i rescat en cas d'accident". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!