Entitats animalistes han demanat d'evitar la pirotècnia en la revetlla de Sant Joan d'aquest diumenge per l'efecte que té en animals domèstics i salvatges, en els que causa sofriment i en ocasions mort, afirmen. Com la recordada campanya contra l'abandonament, 'ell mai ho faria', els animals pateixen per aquesta activitat humana.

"La pirotècnia provoca atordiment, desorientació, nàusees, taquicàrdia, tremolors, por i fins i tot mort" en animals, ha alertat el Partit Animalista (Pacma) en una campanya de conscienciació en xarxes socials.

Entitats com Birds Friends assenyalen que, si bé és conegut l'efecte que tenen els petards en gossos i gats domèstics, aquests també afecten fauna urbana i salvatge, com les aus, a les quals també causa taquicàrdies, tremolors i atordiment.

També afecta la fauna salvatge

"Cada any trobem moltíssims animals salvatges afectats per la pirotècnia i moltíssimes morts", assenyala la protectora, que es pregunta si val la pena aquesta activitat, contra la qual ha iniciat una recollida de firmes online que han subscrit més de 1.300 persones fins ara.

Aquesta iniciativa reclama limitar legalment l'ús de la pirotècnia en espais públics oberts, adduint el sofriment i estrès que causa en la fauna, però també en persones, com ancians i malalts, i recorda que causa "incendis forestals i contaminació acústica i atmosfèrica", assenyalant la necessitat de no alterar més el mitjà en un món en alerta pel canvi climàtic.

També consciencien sobre això en xarxes socials associacions com la Fundació per a l'Assessorament i Acció en defensa dels Animals (Faada), amb una imatge en la qual apareix un gat: "El que a tu et diverteix, a mi m'espanta", i demana als ciutadans que aquest Sant Joan s'acordin dels animals.