Més d’un centenar de persones s’han concentrat aquest dijous davant del Consulat del Senegal a Barcelona per denunciar la situació en què es troben els manters de la ciutat, coincidint amb el primer aniversari de la mort d’un venedor de top manta, l’any passat a Salou. Una de les principals clames dels manifestants ha estat la petició de llibertat per a un altre manter, que va entrar a la presó el passat maig, després d’agredir un policia amb la branca d'un arbre, a Barcelona.

“Cap persona és il·legal” ha estat el primer missatge que han cridat els manifestants a l’inici de la concentració d’aquest dijous, convocada pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants, i que s'ha allargat fins que els manifestants han arrribat al Palau de la Generalitat. El portaveu de l’organització en la jornada d’avui, Aziz Faye, ha llegit un manifest en què la comunitat ha demanat “ajuda” a les autoritats i al Consulat del Senegal de Barcelona, per posar fi a una situació que, diuen, es podria solucionar amb llocs de treball per al col·lectiu, i no amb més “intervenció policial”. En aquest sentit, han volgut subratllar l’agressivitat amb què, diuen, actuen els agents contra ells.

El manifest, a més de denunciar la mala situació en què, asseguren, es troben els venedors ambulants, ha demanat la llibertat per a Sidil Moctar, el manter que es troba en presó preventiva des que el passat maig va agredir un agent de la Guàrdia Urbana, al Port de Barcelona. Se’n va decretar l’ingrés a presó per “alarma social” i “risc de fuga”.

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha lliurat, durant la concentració d’avui, a què hi ha acudit, per cert, el regidor de la CUP a Barcelona, Josep Garganté, el manifest al Consulat del Senegal. Pel contrari, afirmen, cap cònsul els ha volgut rebre.

Un any de la mort del manter que va caure pel balcó a Salou

La manifestació s’ha convocat el dia en què fa un any que Mor Sylla, manter de 50 anys resident a Salou, va morir en caure pel balcó després que els Mossos d’Esquadra entressin dins del pis on es trobava, en el marc d’una operació contra el negoci manter. L’homenatge a Sylla arriba en un moment convuls respecte d’aquest cas, ja que, tot i que el jutge d’instrucció número 4 de Tarragona va arxivar-lo el passat setembre, alguns companys del negoci de top manta del difunt continuen mantenint que el senegalès va ser defenestrat pels agents que van entrar al pis on es trobava.

De la mateixa manera, la Xarxa Espanyola d’Immigració i Ajuda al Refugiat considera que el cas, que com s’ha esmentat anteriorment, ja va ser tancat, presenta “contradiccions”. En un comunicat fet públic ahir, la plataforma afirma que “no sabem amb certesa ni el nombre de mossos que van entrar a l’habitació, ni els que eren al balcó en el moment que Mor Sylla va precipitar-se al buit, ni tampoc cap tipus de dada de l’acta del secretari judicial, que mai va ser cridat a declarar”. La plataforma també critica que aquests casos són "freqüents" en operacions en què hi actuen els Mossos i la Guàrdia Urbana.

A més de la manifestació davant del Consulat del Senegal a Barcelona, la familia de Sylla ha convocat també aquest dijous un homenatge al difunt a la Plaça de la Pau de Salou, la localitat on van tenir lloc els fets.