TV3, Catalunya Ràdio i l’Agència Catalana de Notícies (ACN) han publicat un manifest titulat Defensem els mitjans lliures per protestar sobre una possible intervenció dels mitjans públics catalans per part del govern espanyol si s’aplica l’article 155 de la Constitució.

A l’escrit es reivindica que els mitjans de comunicació públics existeixen per “protegir el dret a la informació dels ciutadans, “sobretot en defensa de les minories i aquelles opcions que els mitjans privats no proveeixen”. Els autors asseguren que tant TV3, com Catalunya Ràdio i l’ACN són “pilars essencials de la societat catalana i unes eines de democratització des que es van crear”.

“Sempre ens tindran al seu costat”

El text continua descrivint la societat catalana com a “oberta, europea i moderna”, amb uns mitjans que reflecteixen aquests valors. Els signants indiquen que, gràcies a l’existència de les emissores públiques, els quals han “informat, fet riure i emocionat” els catalans són “més lliures i més crítics”, i han pogut accedir a una esfera pública “més plural i diversa”; a més, declaren que d’aquesta manera s’han pogut “fiscalitzar” els governs i parlaments de Catalunya.

“És per tot això que sempre ens tindran al seu costat” asseguren els autors de l’escrit.

En contra del control polític

Els sotasignats del text creuen bàsica “la llibertat d’exercir la professió periodística” sense la intervenció dels governs, perquè així es garanteixen “els drets democràtics” dels ciutadans. Per això els autors es manifesten en contra del control polític dels mitjans públics catalans, i rebutgen “qualsevol intervenció política i qualsevol atac a la independència” dels professionals de la comunicació.

TV3, Catalunya Ràdio i l’ACN finalitzen el seu text mostrant-se disposats “a defensar la independència dels nostres mitjans”.

Recollida de signatures

Els autors del text, a més, han posat a disposició dels ciutadans un formulari que es troba a la mateixa pàgina web on s’ha publicat el manifest, i que permet mostrar suport als mitjans públics catalans.