Catalunya té prop de 280 quilòmetres de platja, que són un dels principals atractius turístics del país, i que enguany presentaran una imatge insòlita. La situació de sequera extrema que està vivint Catalunya obliga els ajuntaments de les poblacions costaneres del país a prendre mesures contundents pel que fa a l'ús de l'aigua, així doncs, aquesta temporada estiuenca qui vagi a banyar-se a la platja només ho podrà fer al mar, ja que les dutxes no funcionaran. El Punt Avui avança aquest dimecres que és la decisió que han pres els consistoris de Sant Pol de Mar, Pineda de Mar, Mataró, Blanes i Lloret de Mar. De moment, altres municipis del litoral amb dutxes a la platja com els de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que gestiona els ajuntaments de Castelldefels a Montgat, estan instal·lant els serveis i equipaments que preparen les platges, tot i que encara no han decidit si el servei de dutxes funcionarà o no a l'estiu. 

En la mateixa situació estan a Tarragona, que encara han de presentar el pla de sequera a principis de juny perquè l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) l'aprovi, segons apunta el citat diari, serà el pla el que determinarà la mesura. Tarragona actualment es troba en situació de prealerta, i es preveu que es mantingui la tendència dels darrers anys d’anar-les substituint per rentapeus.

Només una dutxa per platja a Barcelona

La ciutat de Barcelona va iniciar el mes d’abril la temporada mitjana de platges i, per tant, es posen en funcionament els serveis corresponents. La temporada mitjana estarà en funcionament de l’1 al 10 d’abril, tots els caps de setmana d’abril i del mes de maig i del 18 al 25 de setembre. A partir del dissabte 27 de maig s’iniciarà la temporada alta de bany amb l’activació de la resta de serveis en horari extensiu, i acabarà el 17 de setembre. Del 18 al 25 de setembre tornarà a ser temporada mitjana. Els lavabos públics i les dutxes, així com les guinguetes reprenen el seu servei, però a causa de la declaració d’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica només hi ha disponible en funcionament una sola dutxa per platja.

Serveis disponibles a les platges de Barcelona

Durant la temporada mitjana de bany, s’obriran els lavabos públics que funcionaran de les 10.30 hores a les 18.00 hores, els quals ampliaran el seu horari fins a les 20.00 hores en temporada alta. Gràcies a la taxa turística s’han pogut renovar dos lavabos, un dels quals és per a persones amb diversitat funcional. El servei de Salvament i Socorrisme tindrà un màxim de 60 socorristes en 21 torres de vigilància.

Els usuaris de les platges disposaran de servei de gandules i para-sols vinculats al servei de guinguetes. A l’inici de la temporada mitjana de bany de les 16 guinguetes de les platges de Barcelona, es preveu un total de 14 guinguetes muntades. La resta de guinguetes s’aniran muntant progressivament. Enguany continuarà la implementació del got reutilitzable a totes les guinguetes, acostant l’estratègia del residu zero a les platges, basada en la prevenció i la reducció de generació de residus amb la imprescindible complicitat dels usuaris i usuàries. El servei de bany assistit, actualment en tramitació, s’iniciarà com més aviat millor, dins el termini que s’ha fet altres anys coincidint amb la temporada alta. A banda del servei de neteja de la sorra, que opera durant tot l’any, durant la temporada de bany es posen en funcionament també els serveis de neteja de l’aigua i el del manteniment dels espais litorals de la ciutat.