Ha començat a caure la pluja però la situació de sequera no s'acaba, ni de bon tros. De fet, després de reunir la comissió interdepartamental de la sequera, el Govern de la Generalitat ha acordat aquest dimarts l'entrada de set noves zones de Catalunya a la fase d'excepcionalitat. Es tracta de les àrees de l'Anoia-Gaià, la capçalera del Ter, l'embassament de Darnius-Boadella, l'Empordà, el Llobregat Mitjà, Prades, Llaberia i la Serralada Transversal. D'aquesta manera es passa de 224 a 495 municipis en excepcionalitat, amb una població d'uns sis milions de persones. Si bé les pluges dels últims han estat "positives", el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, ha avisat que encara és "insuficient". En la mateixa línia, la portaveu Patrícia Plaja ha assenyalat que "no és només un problema de manca de pluges, sinó també d'altes temperatures".

D’aquesta manera, segons ha detallat el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, amb la decisió presa aquest dimarts hi ha 495 municipis catalans en situació d’excepcionalitat, 28 en fase d’alerta, 54 en fase de prealerta i 43 més en situació de normalitat. Després de les pluges dels últims dies, el director de l’ACA ha advertit que “necessitaríem que tot el mes de maig fos així” per a poder sortir de la situació de sequera. Però sí que donen "un parell de setmanes de marge" a les reserves d'aigua.

 

Quines restriccions tenen els municipis en situació d’excepcionalitat? Entre moltes mesures, es prohibeix la neteja de carrers i façanes amb aigua potable, es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat (excepte el reg de supervivència), s’intensifica la reducció del consum d’aigua industrial o s’estableix una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.

Mesures al Parlament

La vista també està fixada en el Parlament de Catalunya. És una setmana decisiva per acordar noves mesures urgents per lluitar contra la sequera. El ple d'aquest dimarts debatrà la tramitació en lectura única de la proposició de llei de Junts per Catalunya que incorpora una moratòria a les sancions als ajuntaments i que reclama invertir 500 milions d'euros en l'impuls d'infraestructures que pal·liïn l'escassetat d'aigua que viu el país, on no plou en el règim habitual des de fa més de 30 mesos. Aquest tràmit permetria que el debat final arribés aquest mateix dijous i, per això, les reunions entre els juntaires amb el Govern s'han intensificat per mirar d'explorar un acord. A finals de la setmana anterior, Esquerra Republicana obria la porta a ajornar les sancions fins que es convoquin les ajudes i subvencions als municipis perquè puguin adoptar les mesures necessàries per combatre la sequera. Però l'altre desllorigador recau en les inversions: aquest mateix cap de setmana, Junts per Catalunya ha concretat al Govern les 13 inversions que veu imprescindibles perquè hi hagi una entesa.