Els efectes de la sequera són cada cop més durs en algunes parts del país. És el cas de l'Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. Des de fa 9 mesos, en aquesta localitat es pateixen talls d'aigua a la nit. Tanmateix, per la crisi hídrica, aquesta mesura passa a ser encara més restrictiva: talls d'aigua d'aixeta de 12 hores. La mesura comença aquesta setmana.

Des de les set de la tarda fins a les set del matí de les aixetes de l'Espluga de Francolí no raja aigua. "Es fa per mirar de no entrar en nivells crítics d'abastiment d'aigua i poder assegurar que cada dia tinguem aigua. Per tant, durant uns dies, haurem de fer uns talls una mica més llargs", ha exposat l'alcalde del municipi, Josep Maria Vidal, a RAC1. A més de les restriccions, des del consistori es busquen noves vetes d'aigua al subsol per fer més pous i tractar de millorar la situació abans de l'estiu. 

La sequera s'expandeix per la península Ibèrica 

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunta que el passat mes d'abril ha estat el més calorós i sec mai registrat a tota la Península. Respecte a les precipitacions, el balanç climatològic conclou que el mes d'abril va ser extremadament sec, ja que amb prou feines es van registrar 14,2 litres per metre quadrat al conjunt del país, cosa que representa tot just el 22% del normal per al quart mes de l'any. Amb aquestes xifres, l'abril del 2023 ha estat el més sec des del començament de la sèrie el 1961.

Entre els territoris més afectats de la península Ibèrica es troba Catalunya. El passat dimarts, el Govern va doblar la xifra de municipis en estat d'excepcionalitat per la sequera de 224 a 495. La mesura afectarà l'embassament Darnius-Boadella i set unitats pluviomètriques més. En concret, són les de la capçalera del Ter, Mig Llobregat, l'Anoia, l'Empordà, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia. Es tracta d'una situació mundial. Les condicions hidrològiques també han estat més seques de la mitjana a zones dels Estats Units, el sud-est asiàtic i el sud d'Àfrica, entre altres. En canvi, hi ha hagut condicions més humides de la mitjana al sud-est dels Estats Units, al nord-oest d'Austràlia i Tanzània.

Tanmateix, a Catalunya, la proximitat de pluges a l'horitzó obre una porta a l'esperança, malgrat que hauria de ploure molt per recuperar el dèficit hídric que viu el país. Tot i això, si les pluges no canvien radicalment la situació, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha insistit que si no plou aquesta primavera, Catalunya entrarà en situació d'emergència la pròxima tardor.