Els Mossos d'Esquadra han precintat per ordre judicial la Llibreria Europa de Barcelona i estan buscant el seu propietari, Pedro Varela, per detenir-lo, en el marc d'una operació en la qual s'han intervingut més de 15.000 exemplars que difonen la ideologia nazi. El llibreter, amb antecedents per difondre idees genocides, té pendent una ordre de detenció dictada pel jutjat que dirigeix l'operació contra un entramat dedicat a l'edició de llibres nazis. De fet, ahir ja van ser arrestades quatre persones en aquesta operació. 

Varela acumula dues condemnes, l'última d'elles d'un any i tres mesos de presó, per distribuir llibres que difonen l'ideari nacionalsocialista a través de la seva Llibreria Europa, que ja va ser escorcollada en dues operacions policials els anys 1996 i 2006. I de fet, ara està a l'espera d'un tercer judici per editar Mein Kampf d'Adolf Hitler sense tenir els drets d'aquest llibre.

En l'operació iniciada ahir divendres i que continua oberta, la policia catalana ha detingut quatre presumptes membres de la cúpula de l'associació cultural responsable de la publicació de llibres que promouen l'odi i la discriminació, dos d'ells de nacionalitat espanyola i altres dos romanesos. Als quatre detinguts, així com a Pedro Varela, se'ls atribueix un delicte contra els drets fonamentals i les llibertats públiques, així com un altre d'associació il·lícita, no només per l'edició dels llibres d'ideologia nazi, sinó també per organitzar conferències que promouen la doctrina de l'odi a la Llibreria Europa.

Antecedents

En els escorcolls duts a terme ahir, els Mossos d'Esquadra van intervenir prop de 15.000 exemplars de llibres que enalteixen i justifiquen el genocidi nazi i que fomenten la discriminació i la violència respecte a determinades races, ètnies o col·lectius, així com material informàtic. La Llibreria Europa, situada al carrer Sèneca del barri de Gràcia, va ser registrada el 1996 en una primera operació policial on van ser decomissats prop de 20.000 llibres i el seu propietari va ser detingut per un delicte d'apologia del genocidi.

Això li va comportar una condemna de set mesos de presó. L'any 2006, una altra investigació judicial centrada en una editorial de llibres nazis amb seu a la mateixa Llibreria Europa va comportar de nou la detenció de Pedro Varela, que va ser condemnat a un any i tres mesos de presó per delictes contra els drets fonamentals, i la confiscació de prop de 5.000 volums que emmagatzemava en el local.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat