La primera regulació estatal per a la protecció dels animals ja s'ha posat en marxa. La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha presentat aquest dimecres el projecte de llei de Protecció Animal i Benestar Animal que - assegura - permetrà posar fi a la crueltat contra aquests. Entre les mesures més aplaudides hi ha la prohibició que "cap" animal de companyia pugui ser sacrificat

L'esborrany presenta dos objectius principals: aconseguir "zero sacrificis" i "zero abandonaments", dues qüestions que estan directament relacionades.

 

EuropaPress ministra derechos sociales agenda 2030 ione belarra presenta futura ley

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, presenta la futura llei de protecció i benestar animal / Europa Press

Ni sacrificis, ni abandonaments

I és que, segons les dades presentades per l'advocada de la Federació d'Associacions de Protecció Animal, Arancha Sanz, a Espanya s'abandona un animal de companyia cada dos minuts", la qual cosa situa el territori "la cua d'Europa en matèria de protecció animal". Aquest fet propicia eutanàsies sense estar justificades entre 20 i 25 dies després que exemplars arribin a la gossera si ningú no els adopta. 

Fins ara el que un animal de companyia fos o no sacrificat depenia de cada comunitat autònoma. És a dir, existien 17 lleis diferents sobre aquesta qüestió.

L'avantprojecte de llei vol crear un marc comú i així posar fi a aquestes disparitats. Així, l'eutanàsia només es produirà si està justificada, amb la finalitat d'evitar el patiment de l'animal i sota control veterinari. Ara bé, quedarien fora de la norma les espècies de producció d'aliments o altres exemplars d'origen animal a la ramaderia i la tauromàquia.

Així mateix, quedaran prohibides les pràctiques com les baralles de galls, el tir al colomí o al tub en l’àmbit estatal.

L'ús en circs i fires

L'ús de la fauna salvatge als circs també desapareixeria com tampoc no podran utilitzar-se a les atraccions de fires. Aquesta és una mesura menys restrictiva que la que ja funciona a certes autonomies, com és el cas de Catalunya, que ja inclouen qualsevol mena d'animal, no només a lleons o elefants.  

D'altra banda no es podrà deixar els animals sense supervisió durant més de tres dies consecutius en terrasses, trasters, soterranis o vehicles o sense supervisió tres dies consecutius. En el cas dels gossos, el termini es redueix fins a les 24 hores.

La compra a les botigues d'animals

Una altra de les mesures més destacades és l'eliminació de la venda d'animals com gossos, conills, gats, a les botigues de mascotes. Només es podran adquirir exemplars de peixos, si no, s'haurà d'acudir a criadors oficials, de manera que es garantirà la identificació individual de l'animal i la seva traçabilitat. 

En aquest sentit, es crearà un registre per registrar la identitat de les persones físiques o jurídiques, inhabilitades penalment o administrativa per a l'exercici de professió, ofici o comerç relacionat amb animals, així com per a la tinença d'animals. 

Curs formatiu pels amos de gossos

Els amos d'animals de companyia hauran de "mantenir-los integrats en el nucli familiar, en bon estat de neteja i higiene". En el cas que els animals siguin gossos, els propietaris hauran de superar un curs formatiu. 

L'esterilització ja no és obligatòria

Desapareixeran els llistats de cans perillosos (amb 7 espècies recollides). Per tal de crear una classificació similar, s'avaluarà la conducta de l'animal. 

Tampoc no serà obligatori d'esterilitzar mascles o femelles en cas que visquin a la mateixa llar. 

"Saldar el deute" amb els animals

Amb motiu de la celebració del Dia dels Animals, en què s'ha lliurat la primera edició dels Premis de Benestar Animal, la ministra Belarra ha defensat l'existència d'una "sensibilitat molt important" cap als animals i el seu benestar en la societat que els protegeix com "membres de les seves famílies" però que al mateix temps "s'escandalitzaria si sabés" algunes condicions "violentes i aberrants" en què viuen i afronten molts animals a Espanya.

Per això, considera que el projecte de llei arriba per saldar aquest deute amb els animals, per acabar amb aquestes aberracions i per treballar per una societat millor que no serà tolerant amb la violència.

"Evitar el dany a altres éssers vius és blindar de no ser indiferents al dolor dels altres. Tractar bé als animals ens fa millors persones. Establirem una cosa tan bàsica al nostre país com garantir el benestar animal", ha assegurat.

 

 

Imatge principal: Un gos assisteix a un acte organitzat a la Fundació Olivar amb motiu del Dia Mundial dels Animals a la Fundació Olivar de Castillejo, a Madrid / Europa Press