La llei de benestar animal està a molt poc de materialitzar-se, aquest mateix dijous pot obtenir l'últim vistiplau del Congrés. La seva implantació implicarà un gran canvi en com es tracten tota mena d'animals, especialment, els més propers genèticament als humans. Orangutans, bonobos goril·les i ximpanzés podran veureu com els seus drets s'amplia, fins al punt, de ser propers als humans, segons remarca l'ABC. Si bé en un principi pot semblar xocant, el mateix diari recorda que hi ha països com l'Argentina que ja considera alguns simis com persones no humanes. 

Però, quins drets guanyaran els nostres germans evolutius? Per començar la llei de benestar animal obligarà a la creació d'una nova normativa: la llei de grans simis. Amb aquesta segona s'espera garantir el reconeixement del dret a la llibertat, a la vida i certa protecció moral que els evitaria, entre altres, que els separessin de les seves famílies. 

Un projecte de fa anys 

La idea de crear una llei de grans simis no neix de la llei de benestar animal. Des de l'any 2006, l'entitat Gran Simio ha impulsat una proposició no de llei que es va aprovar dos anys després. En aquest primer moviment legislatiu es protegia aquests animals. Tanmateix, tot plegat no es va traduir en llei i es va estancar durant anys. Ara, la nova llei de benestar animal es compromet a què la llei de grans simis es posi en marxa en un període de tres mesos després de la seva aprovació. 

Una llei que deixa fora la caça

Aquesta polèmica normativa des de l'inici de la seva tramitació, ha estat impulsada per la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, de Podem, que n'ha dit que és "pionera" i marca l'inici d'un nou camí per acabar amb "la impunitat" dels maltractadors en aquest país. Tot i això, el projecte de llei deixa fora del text els gossos de caça, els de pasturatge, esport o policia, entre d'altres; inclou un llistat positiu d'animals de companyia permesos a les llars, endureix les sancions fins a 200.000 euros segons la gravetat de la infracció i prohibeix la venda i l'exhibició de gossos a les botigues de mascotes, entre altres novetats. 

A la sessió plenària d'aquest dijous es votaran les esmenes parcials incorporades al Senat a aquesta iniciativa per a la protecció dels animals domèstics i silvestres en captivitat, que es tramita en paral·lel al projecte de llei de reforma del Codi Penal sobre maltractament animal, així mateix pendent de ser ratificat pel ple del Congrés. El ple decidirà sobre gairebé una vintena d'esmenes presentades a l'últim tràmit al Senat al primer d'aquests projectes de llei, per part del grup socialista i també per Más Madrid, Compromís, Junts per Catalunya, ERC, EH Bildu i PNB.