Els socialistes han guanyat una de les dues batalles que aquests darrers dies han disputat PSOE i Podemos. El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la llei de benestar animal, i de la manera que desitjava la formació de Pedro Sánchez: excloent els gossos de caça de la protecció que atorga el text. És a dir, que Podemos ha hagut d’acceptar i donar llum verda a una llei impulsada per un dels Ministeris de la seva propietat —el d’Afers Socials de Ione Belarra— però amb una esmena que els generava un rebuig total; i també ha hagut de cedir Esquerra Republicana, que finalment ha donat llum verda a la llei. Ha estat una votació molt ajustada, amb 174 vots afirmatius i 167 de negatius. 

Ha estat el diputat d’Unidas Podemos Juantxo López de Uralde qui ha anunciat, durant el debat de fixació de posicionaments, que el seu grup parlamentari acabaria votant a favor de la llei, tot i la qüestió dels gossos de caça. L’argument que ha sostingut el parlamentari és que la llei inclou “molts avenços” al voltant de la protecció dels animals, tot i “l’esmena de la vergonya”. Quan López de Uralde ha anunciat el sentit del vot d’Unidas Podemos, l’extrema dreta de Vox ha començat a fer soroll a la cambra baixa, en senyal de protesta per la cessió dels morats. “Si a vostès els molesta, significa que és una bona llei”, ha assegurat el diputat per justificar el seu posicionament. 

Qui també ha fet un canvi de posicionament —passant del ‘no’ al ‘sí’— ha estat Esquerra Republicana. Gabriel Rufián ha explicat als passadissos del Congrés dels Diputats que el vot afirmatiu d’ERC es deu al fet que es mantenen blindades les competències autonòmiques en matèria de protecció animal i que “tombar la llei era més irresponsable” que aprovar-la. Ara bé, ha reiterat que la llei és “imperfecta” perquè deixa desprotegits “animals que s’utilitzen com a eines”. 

Els vots de Bildu també han esdevingut imprescindibles per tirar endavant la llei. La formació basca s’havia mostrat contrària a l’esmena del PSOE per excloure els gossos de caça de la llei de benestar animal, però finalment ha acabat cedint. “Avui fem un pas endavant però es queda curt”, ha assenyalat el diputat Iñaki Ruiz. Així mateix, la CUP ha anunciat el seu vot favorable al text.

Augmenten les penes per la mort d’un animal

El Congrés no només ha votat aquest dijous sobre la llei de benestar animal que, per exemple, obliga a partir d’ara les persones que vulguin tenir un gos a fer un curs. També s’ha aprovat modificar el Codi Penal al voltant del maltractament animal. Fonts del PSOE han posat en valor que amb el nou Codi Penal s’augmenten les penes en cas de la mort d’un animal i que, en aquest cas, no hi ha distincions entre animals, siguin de caça o domèstics; motiu pel qual, a parer seu, Podemos no hauria d'haver fet tant soroll amb aquesta qüestió. Ara bé, cal assenyalar que els socialistes havien inclòs una pena en la qual, en cas de maltractament animal (sense mort), les penes poguessin ser substituïdes amb multes.

Durant tot el matí, Junts ha estat negociant el sentit del seu vot. Tot i haver participat activament en l'elaboració d'aquesta llei, finalment ha optat per abstenir-s'hi, per l'abandonament dels gossos de caça en el text, i per considerar que el maltractament animal "surt molt barat". “És inadmissible que torturar o malferir un animal de companyia o matar un animal salvatge fora de l’activitat de la caça  es pugui sancionar només amb una multa”, ha argumentat la diputada Pilar Calvo.

El PDeCAT, que ha votat en contra de la llei de benestar animal, sí que ha votat a favor de modificar el Codi Penal en l’àmbit de maltractament animal.Tot i que la CUP sí que ha votat a favor de la llei, ha votat en contra de la modificació del Codi Penal. Albert Botran ha assegurat que es tracta d'un "retrocés".