SpaceX ha anunciat que el nou dia i hora del llançament de l'Starship d'Elon Musk serà aquest dijous 20 d'abril des de Texas (Estats Units). L'enlairament del coet es va haver de cancel·lar el passat dilluns 17 d'abril a causa d'un problema tècnic. Recordem que es tracta del coet més gros de la història, amb 120 metres d'alçada i 9 metres de diàmetre, amb l'objectiu d'arribar a Mart. Com serà el nou llançament de l'Starship?

🚀 Cancel·lat el llançament de l'Starship d'Elon Musk, el coet més gran del món
 

Horari del llançament de l'Starship i com seguir-lo

L'horari del llançament de l'Starship s'obre a les 15.28 hores CEST (les 8.28 a Texas) i es tanca 62 minuts després, a les 16.30 hores CEST (les 9.30 a Texas). Però, com es pot seguir l'enlairament? La companyia SpaceX ha habilitat una retransmissió en directe a YouTube, que comença a emetre aquest dijous a les 14.45 hores CEST — 43 minuts abans del llançament del coet. El vídeo està disponible a continuació:

L'Starship, el coet de SpaceX i Elon Musk

L'Starship està dissenyat per transportar persones a l'òrbita terrestre, la Lluna i Mart. Té la seva base a Starbase, ubicada a la costa de Texas. El coet està format per una nau (l'Starship) i un propulsor (Super Heavy Rocket), totalment integrats. El llançament estava previst per aquest dilluns 17 d'abril, però es va cancel·lar per problemes tècnics: es va descobrir que una vàlvula de pressurització estava congelada poc abans de l'enlairament. Tot i això, es va portar a terme un simulacre de compte enrere de cara a l'intent d'aquest dijous 20 d'abril.

Es tracta d'un sistema de transport reutilitzable que ha de poder portar tant tripulació com càrrega a l'òrbita terrestre, ajudar a la humanitat a tornar a la Lluna i viatjar a Mart. És el coet més gros de la història, amb 120 metres d'alçada, 9 metres de diàmetre i una capacitat de càrrega de 100 a 150 tones mètriques — extensibles a 250 tones. És per això que també s'ha construït la torre de llançament i captura de coets més alta de la història, de gairebé 146 metres.

L'equip de SpaceX ha fet múltiples proves de vol suborbital de l'etapa superior d'Starship, que han ajudat a validar el seu disseny. Les proves han demostrat que el coet pot volar a través de la fase subsònica d'entrada abans de tornar a encendre els seus motors i canviar a una configuració vertical per aterrar. També s'han fet nombroses proves de Super Heavy, inclòs l'encesa del nombre més gros de motors alhora de la història.