"Els lladres fan com tots nosaltres: s'han confinat a casa". Ramon Chacón, sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, no havia vist mai una cosa semblant. Tots els delictes han baixat. Encara és d'hora per poder fer una estadística completa de la delinqüència a Catalunya. Cal, almenys, arribar a mitjans d'abril per poder comparar les dades d'un mes, però ara mateix hi ha un descens en tots els delictes que va del 50 al 70%. 

"Totes les tipologies delictives estan baixant en picat", diu Chacón. 

Tampoc arriben noves denuncies. Per tant hi ha una xifra negra que desconeixen perquè la ciutadania es queda a casa i no surt a denunciar a les comissaries. Els Mossos treballen amb un descens dels delictes que podria arribar al 80%. 

Amb tothom tancat a casa no hi ha robatoris a domicilis, ni estrebades pel carrer, ni atracaments... tampoc hi ha estafes, ni robatoris a vehicles ni de vehicles. Per contra del que es podria pensar, no hi ha robatoris a comerços, ni als que estan tancats ni als que estan oberts. Tampoc a empreses ni a polígons ni a obres en construcció on alguns lladres s'emporten material. Però ara, tot està aturat, i tampoc poden revendre res del que roben. També han desaparegut les agressions sexuals derivades de l'oci nocturn. I els lladres tampoc s'arrisquen a rebentar portes de bars o establiments tancats perquè fan massa soroll i hi ha massa policia al carrer. 

És una situació sense precedents. Ni els mateixos Mossos d'Esquadra esperaven aquestes dades: "Si em dius abans 'fes un pronòstic', jo em pensava que la delinqüència no baixaria tant. De moment ha canviat per bé".

Tant la petita delinqüència com el crim organitzat evolucionen sempre en paral·lel a l'evolució de l'economia. Si l'economia agafa una línia, el crim organitzat i la delinqüència, també. Ara mateix no sabem quin impacte tindrà, és una incertesa, com que no se sap no podem saber què farà la delinqüència".

La pregunta és: "Quant aguantaran els delinqüents sense delinquir?"

El sotscap de l'ADIC no té resposta de moment: "El crim organitzat que belluga milions pot estar molt temps sense fer res, al petit delinqüent li és més complicat i hauria d'acabar delinquint abans, però ara no s'està produint. Sorprenentment, tot baixa". 

Tampoc han sortit noves maneres d'actuar: "Normalment quan passa això surten modus operandi nous. La gent es reinventa i fa delictes nous, però no n'han sortit". 

Ramon Chacón està sorprès de la davallada, de la situació i espera veure quin camí agafaran els lladres quan tot acabi: "És un tema que supera tothom. Si em dius quan passarà això i què passarà... pensava que la delinqüència no baixaria tant. "Quant temps dura això i quant pot aguantar la delinqüència sense delinquir? És una incògnita".

El lladre de farmàcies

Coronavirus mascaretaFarmacia tancada Sanitaris - Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

A Barcelona sí que hi hagut tres robatoris de farmàcies. Però la policia està sobre la pista del lladre i ho considera un fet aïllat. 

Podríem pensar que hi podria haver repunts en els establiments que continuen oberts, però, si els lladres roben un cotxe per fer els atracaments, la probabilitat que vegin aquest cotxe, perquè està minat de policies per tot arreu i de circulació no n'hi ha, és molt alta. 

"És relativament fàcil que les patrulles acabin enxampant els lladres. No s'ha donat el repunt ni a benzineres ni enlloc", diu Chacón.

Els ulls posats sobre els serveis essencials

Els Mossos d'Esquadra fan una vigilància especial en les fàbriques de mascaretes i gel desinfectant i les industries que subministren els serveis essencials per evitar robatoris d'aquest material i la posterior revenda.

Tots els recursos dels investigadors estan posats a la xarxa, a més. Es busquen fake news i estafes associades al Covid-19, tant possibles vacunes, estudis com material que es ven per internet.

Narcotràfic aturat

A l'aturar-se tot no hi ha consum de drogues.

En el cas de la marihuana, la situació a casa d'alguns fumadors habituals, ha fet que se n'hagin d'estar. 

Els traficants de marihuana són a casa. Els productors continuen produint però no poden posar el producte al mercat. "En el cas de la marihuana es generarà un estoc. En el moment que es deixi de fer el confinament, tota aquesta gent que té marihuana li voldrà donar una sortida, que pràcticament tota anirà cap a Europa".

Quan es reactivi l'oci nocturn també s'espera que la droga es comenci a moure. "Normalment quan hi ha una demanda alta d'un producte, puja el preu, però estem veient que hi haurà molt estoc de marihuana que el voldran posar de cop al mercat i farà que no pugi el preu".

La cocaïna, haixix i heroïna també s'han aturat, "tot i que es belluga". "El petit traficant s'ha aturat perquè ara mateix si vens a casa o al carrer des del minut 1 els Mossos saben que estàs venent i et poden enganxar, en canvi el crim organitzat que entri la droga via vaixells, en principi aquestes rutes encara estan obertes, però hi ha dos riscos: pagar la mercaderia que ve i immobilitzar la droga i la probabilitat que t'enganxi la policia és més alta". També hi ha més control al port, entren menys contenidors, la policia és la mateixa i té més capacitat d'inspecció.

Tampoc es pot moure la droga via carretera perquè la probabilitat que els mossos puguin detectar un narcotraficant és molt alta perquè no hi ha trànsit i hi ha molts mossos sobre el territori.

Coronavirus C 16 Viatge cotxe transit carretera autopista  Sergi Alcazar 001

Foto: Sergi Alcàzar

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat