L’última agressió homòfoba viscuda aquest dissabte a Barcelona evidencia que la LGTBI-fòbia encara és una realitat molt present a la societat. Aquest 2019 les denuncies per incidències contra aquest col·lectiu han augmentat de manera preocupant i és que ja hi ha més de 60 denúncies i un total de 500 incidències en tan sols mig any a Catalunya. Es tracta d’una xifra rècord des de que es comptabilitzen, ara fa cinc anys, i el més alarmant és que el 63% d’aquestes no es denuncien.

Segons dades de l’informe de l'Observatori Contra la Homofòbia sobre l’Estat de la LGTBI-fòbia a Catalunya, durant 2018 es van incrementar les agressions, amenaces, vexacions i assetjament contra el col·lectiu i tot indica que aquest any hi haurà un altre repunt.

Contra qui?

Dins el col·lectiu, el major nombre d’incidències les pateixen els homes gais. Gairebé la meitat de casos – un 49,5% -  són contra nois homosexuals, una xifra que puja fins al 68% quan parlem d’agressions verbals i físiques. En canvi, les dones homosexuals en reben el 6,2%, tot i que elles són les que menys denuncien. Les persones transsexuals, per la seva banda, pateixen el 24,8% de les incidències.

Què pateixen?

El col·lectiu pateix diferents tipus d’incidències. Les més comuns són les agressions verbals o físiques, amenaces, vexacions i assetjament, en un 41,6% dels casos i un 13% es tracta exaltació o odi. A més, els LGTBI també pateixen discriminació des de l'àmbit institucional, vulneracions del dret d'admissió, discriminacions laborals i assetjament a internet i xarxes socials.

La majoria d’agressors són homes d’entre 18 i 22 anys que actuen en grup.

 

On?

Per territoris, el 81% de les incidències van ser a la demarcació de Barcelona, tot i que ponderant-ho amb la població, representa el 35% de tot Catalunya. A la ciutat de Barcelona es van registrar el 24% de casos registrats arreu del país (27) i les dades són alarmants, ja que en els primers mesos del 2019 ja s'han superat la trentena.

 

Per edats

Per edats, les persones denunciants tenen una mitjana de 34 anys. Un 6,6% són menors d'edat i la franja a partir dels 60 anys és la menys afectada.

 

Quan?

Bona part dels casos contra els LGTBI es produeixen en entorns d’oci, en caps de setmana i horaris nocturns. Per mesos, els d’abril, juliol, setembre i desembre van registrar més d’un 10% de casos cadascun.

Com revertir-ho?

Davant aquestes dades, l’Observatori Contra la Homofòbia ha exigit que s’acabi de desplegar la Llei LGTBI catalana, 57 mesos després de la seva aprovació, per garantir la integració i la igualtat de tracte i oportunitats. Des de l’entitat alerten que el col·lectiu te una desafecció cap als canals oficials i ,per això, reclamen que les administracions posin en marxa recursos eficients i propers a les víctimes per combatre la infradenúnica LGTBI-fòbica a Catalunya. D’aquesta manera, la proposta de l’OCH és la creació de recursos permanents 24 hores, amb professionals especialitzats i específics per al col·lectiu LGTBI+, com per exemple un  canal de Whats App.