1.209 dones assassinades per violència de gènere des que es tenen dades (2023) a Espanya. La xifra és esfereïdora i encara falta sumar les supervivents que no denuncien. Però això només és la punta d’un iceberg que amaga el masclisme en totes les seves cares: agressions, misogínia, sexualització, control, humiliacions, desvaloració… Quina feinada ens queda per fer. I quina raó té la periodista Laura Fa quan diu que “a les dones se’ns tracta com un col·lectiu quan no ho som: som el 52% de la població”. 

La igualtat és, sens dubte, un dels temes més candents de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. En les darreres setmanes hem vist com els pactes entre el PP i Vox amenacen la lluita contra el masclisme i totes les polítiques d’igualtat i posen perill la xarxa institucional contra la violència de gènere que s’ha creat en els darrers anys. Per això, Laura Fa alerta de l’empitjorament que estem vivint en aquest sentit i destaca que és una xacra transversal que afecta a tot arreu, sigui a Madrid o Barcelona. En parla a "La culpa és de Madrid?", la nova sèrie de 10 vídeos d'ElNacional.cat en què una desena de personalitats del nostre país opinen de 10 qüestions de competència estatal. 
 

“Fa uns anys teníem molt determinat on estava el perill i ara s'estan disfressant algunes actituds que ens poden fer perdre quin és l’objectiu en aquesta lluita i quins són veritablement els enemics que no deixen que es produeixi aquesta igualtat entre homes i dones”, afirma.

Per aquest motiu, la periodista exigeix que la igualtat se situï com una qüestió essencial a la pròxima legislatura a les corts espanyoles i demana als diputats catalans, siguin del color que siguin, que “es converteixin en un exemple en la condemna clara de la violència masclista, en un moment on a vegades es qüestiona”. “Demano una condemna claríssima sempre i intentar mobilitzar aquesta lluita i obrir els ulls a qui no vegi aquesta necessitat que tenim les dones. És igual si són de Barcelona o no, la condemna ha de ser clara”, conclou Laura Fa. 

És cert que els últims anys, sumats a la tercera onada feminista dels 90 i a totes les anteriors, han estat un motor de canvi important en la lluita contra el masclisme, gràcies també a la capacitat de difusió de les xarxes i a la creació de referents. Malgrat tot, segons Fa, encara cal crear una educació que no sigui sexista, on, per exemple, “les dones a la història no fossin una anècdota, sinó que formessin part de la realitat del que van ser”. “Tot és així i si no comencem a igualar-ho des de l'educació, estem totalment perduts”, assegura. 

A partir d'avui Laura Fa i 9 personalitats més parlaran sense embuts de 10 qüestions que afecten el dia a dia de molts catalans: el preu dels aliments, la precarietat laboral, les pensions, el canvi climàtic, la desigualtat entre homes i dones, Rodalies, el col·lapse de la justícia, l’estat de la llengua catalana, l’accés a l’habitatge o les relacions Catalunya-Espanya. Aquestes 10 cares conegudes estan implicades en cadascuna d’aquestes temàtiques i ara expliquen a ElNacional.cat la seva experiència, la seva visió i els seus desitjos de millora.