El Tribunal de Comptes ha emès un informe en el qual analitza el funcionament de l'Oficina de Recuperació i Gestió d'Actius (ORGA) i assenyala que ha detectat deficiències en el control i gestió dels béns i efectes dels quals es fa càrrec. Aquesta oficina, dependent del Ministeri de Justícia, té per objectiu col·laborar amb els òrgans judicials i fiscalies en la localització de béns procedents de l'activitat delictiva per al seu decomís, i per gestionar-los de manera eficaç.

Una de les raons de ser de l'ORGA, diu el tribunal, és aconseguir "l'estrangulació financera de la criminalitat ja que aquesta mou importants beneficis econòmics". Així mateix, indiquen que busca la reversió dels guanys il·lícitament obtinguts en projectes d'ajuda a víctimes i de lluita contra la criminalitat organitzada.

Si bé el Tribunal de Comptes analitza els anys 2016 i 2017, realitza comentaris també d'anys posteriors, ja que l'informe es va presentar el 26 de novembre de 2020. Entre les seves conclusions, el tribunal fiscalitzador indica que si bé l'ORGA compta amb manuals que defineixen la seva activitat, aquests no expliquen per exemple els criteris de repartiment de costos per als casos de vendes, taxacions o destruccions de béns.

Tampoc no recullen aquestes instruccions la periodicitat amb què s'ha de realitzar la liquidació al Tresor dels imports generats per aquells expedients amb resolució judicial ferma. Afegeix que en l'aplicació en la qual es donen d'alta els expedients no s'inclou un mòdul de comptabilitat on es plasmin les despeses, ingressos i valoracions relacionats amb la gestió dels béns inclosos a cada expedient.

Segons el parer del tribunal, això alenteix l'obtenció d'estadístiques o dades quantitatives que permetin avaluar l'actuació de l'ORGA d'una manera eficient, i dificulta la definició dels indicadors que es considerin més rellevants per a l'anàlisi de la informació.

Al fil, lamenten que en les memòries analitzades no hi ha "objectius mesurables, concrets i delimitats temporalment", indicadors quantitatius o qualitatius, un horitzó temporal concret, o una previsió realista de despeses i ingressos. A això sumen una absència de justificació dels criteris per fixar les despeses de funcionament en un 5 per cent dels recursos obtinguts, i que l'ORGA no ha disposat d'un programa pressupostari propi per a la seva gestió com preveia la memòria.