El 2023 comença de forma tan crua pel que fa a la violència masclista com va acabar el 2022. A l'Estat espanyol han estat assassinades quatre dones des de començament d'any. Per altra banda, Catalunya tanca un mes de desembre negre, sent el mes en què més dones van morir víctimes de la violència masclista en tot l'any passat. En aquest context, l'exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró ha retret al Govern no estar fent prou per protegir les dones amb les competències que té. 

A través de les seves xarxes socials, Ciuró ha carregat contra l'acció de l'Executiu en aquesta matèria, subratllant les competències que té. "La conquesta de la igualtat, la lluita contra la violència masclista, la protecció i acompanyament de les víctimes, el seguiment dels agressors, l'aplicació de protocols, la formació continuada, la implementació de les lleis aprovades al Parlament, són competència pròpia", ha remarcat. 

L'exconsellera ha recordat que l'any 2022, 12 dones van ser assassinades i que un terç d'aquestes havia demanat protecció sense aconseguir-la. "On és el Govern de Catalunya? Quina coordinació entre departaments està articulant? Com treballa per a la millora de l'avaluació del risc de les víctimes? Reitero, tenim tota la competència i anant a concentracions no n'hi ha prou!", ha conclòs. 

TUIT Lourdes Ciuró violència masclista
TUIT Lourdes Ciuró violència masclista II

Reunió dels comandaments policials a tot l'Estat 

La xacra de la violència masclista s'arrossega per tot l'Estat espanyol. Després de l'explosió de casos en aquest inici d'any, des del Ministeri d'Interior s'ha organitzat una reunió  amb els comandaments de tots els cossos policials que formen part del Grup d'Anàlisi i Avaluació davant la violència de gènere per analitzar "tots" els assassinats comesos el 2022, que va deixar 49 dones assassinades després d'un desembre negre amb onze víctimes.

La portaveu dels Mossos d'Esquadra, Montserrat Escudé; el cap de la Divisió de Recerca Criminal (DIC), l'intendent Joan Carles Granja, i la caporal del Grup Central d'Atenció a la Víctima, Andrea Garcia, es reuneixen amb el ministre Fernando Grande-Marlaska en el marc d'aquesta trobada que se centra en l'abordatge de les violències masclistes. 

8 de cada 10 dones a Catalunya han patit violència masclista al llarg de la seva vida

A principis de desembre, la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i la Conselleria d'Interior van fer pública la tercera Enquesta de Violència Masclista de Catalunya. D'aquest s'extreu que el 79,3% de les dones a Catalunya han patit alguna mena de violència masclista al llarg de la seva vida. En altres paraules, 8 de cada 10 catalanes han estat víctima d'alguna agressió masclista, això representa un total de més de 2,6 milions de dones.

L'enquesta identificava que malgrat l'alt nombre de dones que viuen situacions de violència masclista, poques denuncien. Concretament, el 20% de les dones acaba acudint a la policia. El principal motiu pel qual no es denuncia és per la por de no ser creguda, de no comptar amb suficients proves. Malgrat tot, les dones que sí denuncien han valorat molt positivament el tracte rebut pels Mossos d'Esquadra. 

 

Imatge principal: L'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró, en un acte de Junts per Catalunya l'any 2022 / Foto: ACN