Serà el primer punt de la reunió que es farà demà a la Generalitat de Catalunya entre les cúpules de la Conselleria i el Ministeri de l'Interior. Així ho ha decidit Fernando Grande Marlaska, que en el primer punt de l'ordre del dia sobre l'anàlisi de la seguretat pública a Catalunya ha fixat el tema "convivència en l'espai públic", forçant així el debat sobre els símbols, sobretot els llaços grocs, que s'han anat posant els darrers mesos reivindicant la llibertat dels presos polítics.

La situació ha derivat en alguns casos en conflictes provocats per unionistes que els han retirats i la demanda d'alguns grups polítics com Ciutadans que ha instat els ajuntaments i els Mossos ha treure'ls i no deixar-los posar. De fet, la fiscalia investiga per aquest motiu els Mossos d'Esquadra.

Fonts de la Conselleria d'Interior han explicat a El Nacional, que des del departament no s'ha fet cap objecció a aquest punt de l'ordre del dia perquè la prioritat és celebrar la Junta de Seguretat. En tot cas, el debat es farà durant la reunió que tindrà lloc demà al matí.

La Junta de Seguretat és la primera que es fa entre Generalitat i govern espanyol amb el nou executiu socialista i tancarà alguns dels temes que es van quedar oberts l'estiu passat, quan finalment Rajoy va accedir a convocar aquest òrgan de coordinació que feia anys que no es reunia. Això inclou l'avaluació de la integració dels Mossos al Sistema de Coordinació d'Investigacions (SCI-SICOA) del CITCO, la constitució de la comissió mixta acordada en Junta de Seguretat de Catalunya del 10 de juliol de 2017.

Coordinació entre Mossos, Guàrdia Civil i CNP

Entre els temes que inclou l'ordre del dia hi ha la col·laboració entre tots els cossos i forces de seguretat que actuen a Catalunya.

En concret, la incorporació de la Guàrdia Civil i el CNP al 112 a partir de la constitució d'un grup de treball per analitzar i implementar els mecanismes d'integració de les capacitats de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, en els seus àmbits de competència.

I el suport de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en circumstàncies extraordinàries.

La reunió serà a porta tancada i en acabar, Grande-Marlaska i el conseller d'Interior, Miquel Buch, compareixeran públicament.

A la reunió hi assistiran també per part del Ministeri de l'Interior, la secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella; el director del Gabinet de Coordinació i Estudis, José Antonio Rodríguez; el secretari general tècnic, Juan Antonio Puigserver, i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera. Per part de la Generalitat hi assistiran així mateix el secretari general del Departament d'Interior, Brauli Duart; el director general de la Policia, Andreu J. Martínez, i el responsable de l'assessoria jurídica del Departament d'Interior, Francesc Claverol.