Una hora i mitja de reunió amb un ordre del dia apretat i intens ha acabat obrint la porta perquè els Mossos d'Esquadra entrin al CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme, i l'Europol. 

Els Mossos d'Esquadra estaran als mateixos organismes que l'Ertzaintza i s'han assolit els mateixos acords que fa unes setmanes es van arribar a la Junta de Seguretat del País Basc.

De moment, es crea una comissió mixta per acabar de tancar "serrells que han quedat oberts", segons ha dit el mateix Ministre d'Interior, perquè aquest estiu ja puguin fer persecucions en calent. La comissió mixta es reunirà dos cops l'any i cada vegada que una de les dues parts ho demani. La primera reunió serà al setembre.

La voluntat de la Conselleria d'Interior, és que els Mossos entrin a l'Europol al mateix temps que ho faci l'Ertzaintza.

Reunió de la junta de seguretat de Catalunya amb el ministre d'interior Juan Ignacio Zoido, el conseller d'interior Jordi Jané i Puigdemont

Els 500 mossos sobre la taula

Tot i que no figurava en l'ordre del dia, Jane ha volgut explicar la necessitat al ministre Juan Ignacio Zoido d'incrementar la plantilla de Mossos i de la convocatòria de 500 agents que es va fer la setmana passada.

El mateix Zoido ho ha exposat en la roda de premsa posterior a la reunió emplaçant la Generalitat a negociar-ho amb Hisenda, que és qui va estimar que només calien 50 mossos.

"Les necessitats de seguretat no són les mateixes que les de fa 10 anys", ha dit Jané.

"Avui s'ha trencat el gel"

"És importantíssim, és essencial, és el que ens demana la ciutadania, que en l'àmbit de la seguretat s'arribin a acords", ha dit el conseller d'Interior, Jordi Jané, en sortir de la reunió que ha transcorregut en un "clima de cordialitat" i on "s'ha trencat el gel".

El ministre ha negat que hi hagués cap mala relació amb la conselleria i ha subratllat que són "conscients que la seguretat és un actiu essencial i bàsic" i que "junts som més forts".

La reunió de la Junta de Seguretat ha començat poc abans de les 5 de la tarda d'aquest dilluns al Palau de la Generalitat, vuit anys després de l'última, i ha acabat una hora i mitja després. El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha arribat a la seu del Govern acompanyat del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, amb uns minuts de retard respecte a l'horari previst, i a l'entrada principal els esperava el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Un cop junts, han pujat cap a la Galeria Gòtica, on han estat rebuts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que els ha saludat i s'han dirigit al saló on es fa la reunió amb la resta de càrrecs dels dos governs i cossos policials per tal d'avançar en la integració dels Mossos en els òrgans de coordinació.

Reunió de la junta de seguretat de Catalunya amb el ministre d'interior Juan Ignacio Zoido, el conseller d'interior Jordi Jané i Puigdemont

La Junta de Seguretat de Catalunya que s'ha celebrat aquest dilluns té lloc després de vuit anys de l'última reunió, que va ser el 3 de març del 2009, i ha estat molt reivindicada pel Govern. Després de les demandes reiterades del conseller d'Interior, Jordi Jané, en els últims mesos per celebrar la Junta, l'acord per trobar la data es va precipitar quan el juny Puigdemont la va convocar unilateralment pel 3 de juliol. Va ser aleshores quan el govern espanyol va avenir-se a acordar de forma ràpida una data, finalment el 10 de juliol.

La Junta de Seguretat és l'òrgan encarregat de coordinar les polítiques de seguretat, l'activitat dels cossos policials a Catalunya i l'intercanvi d'informació en l'àmbit internacional.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat