Calella ha estat, les darreres setmanes, el camp de batalla entre l’Ajuntament, amb l’alcalde Marc Buch al capdavant, i el departament d’Interior, amb el conseller Joan Ignasi Elena a l’altre costat. Els multireincidents que els últims mesos han posat cap per avall el municipi, i la necessitat d’endurir les lleis per evitar que aquests experts a acumular antecedents, ha centrat un debat que en el fons sembla posar d’acord Buch i Elena, però les dues parts esgrimeixen que han fallat les formes de l’altre. L’alcalde va fer un acte amb diversos batlles del Maresme per demanar mesures més contundents contra la multireincidència i contra la immigració il·legal, un posicionament que va rebre també el suport per part de Junts a escala nacional amb declaracions del secretari general Jordi Turull. Elena, en la línia del seu discurs que vol evitar barrejar delinqüència amb immigració, va criticar el posicionament dels de Carles Puigdemont. Avui s'ha volgut evidenciar un alto el foc per conjurar-se per treballar políticament, com ja fan operativament els Mossos i la Policia Local, per revertir unes dades de delictes que no són bones a Calella.

Junta Local de Seguretat per acostar posicions

Avui, a Calella, a l’edifici de l’Ajuntament Vell, els dos polítics han pogut escenificar un acord de pau en el marc de la Junta Local de Seguretat de Calella i davant dels representants dels comandaments policials, de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra -amb el comissari Sergi Pla, cap de la regió, al capdavant-, i també de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional, Agents Rurals i els Bombers, a més dels representants municipals. La reunió ha estat elèctrica, han explicat fonts de les dues parts. Havia arrencat abans de l’inici de la reunió, amb una trobada al despatx del batlle, que Elena ha retret a Buch que hagués posat sobre la taula un debat, el de la seguretat, en uns termes que pel conseller, no enfocaven correctament el problema.

Durant la Junta Local de Seguretat, ara cadascú amb les seves dades, l’alcalde i el conseller també han evidenciat dos punts de vista molt diferents sobre la seguretat i, quan s’ha acabat la reunió, després d’un intent de finta per part de l’equip d’Interior, finalment els dos han compartit roda de premsa per donar explicacions als mitjans de comunicació de la trobada. “La reunió ha anat bé”, ha assegurat el conseller Elena. No l’ha desmentit l’alcalde Buch. Les acusacions de “deslleialtat” cap a l’alcalde o les queixes de l’Ajuntament per la no resposta d’Interior quan ells, a l’estiu, van alertar del problema dels multireincidents, ara per ara, queden enterrades, confirmen també fonts dels dos equips. El temps dirà. “Mossos i Policia Local treballen, a peu de carrer, molt bé”, asseguraven. “L’objectiu és que això no es perdi”, apuntaven també des d'Interior.

Més Mossos

L’alcalde sí que ha assegurat que l’increment de patrullatge policial les darreres setmanes, d’ençà que van activar el pla de xoc, ha donat una major sensació de seguretat al municipi i també ha permès que els agents de Seguretat Ciutadana de la comissaria de la zona poguessin treballar amb menys pressió i aconseguir, també per la pressió social, que la Fiscalia fes la petició de presó provisional dels multireincidents que anaven sent detinguts, un element clau i necessari per fer que els jutges, després, ordenin aquesta mesura cautelar. Vuit dels onze lladres originaris del Nord d'Àfrica amb desenes d’antecedents -un 35% dels detinguts l'any 2023 tenen entre 18 i 25 anys i més d'un 47% són de nacionalitat marroquina- que s’havien instal·lat a Calella, ara per ara, són a presó. “Sortiran més aviat que tard”, ha alertat l’alcalde, que ha assegurat que calen canvis legals per ser més contundents contra aquells que van sumant detencions policials i antecedents.

01 roda de premsa conseller
El conseller Elena i l'alcalde Buch, durant la roda de premsa d'avui a Calella / Cedida

El conseller ha explicat que la idea del departament és dotar les comissaries del Maresme de més agents i que la pròxima promoció que ha arrencat el curs a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya servirà, en aquesta comarca i altres del país, per reforçar la presència d’agents al territori. Elena ha tret pit i ha assegurat que durant aquesta legislatura s’han creat 2.500 noves places de Mossos d’Esquadra. El conseller no ha volgut donar un nombre exacte d’agents que seran destinats al Maresme, però sí que ha assegurat que seran els que, percentualment, pertoquin per població. A Calella, alhora, ho han explicat els dos polítics, l’increment de població durant diversos mesos de l’any, durant la campanya d’estiu, que arriba a les 35.000 persones, també destaroten les dades i les estadístiques. 

En canvi, l’alcalde de Calella ha lamentat que no puguin ampliar la plantilla d’agents de la Policia Local, si bé és la policia municipal qui gairebé fa el 60% de detencions al municipi. Fa bastants anys que la plantilla no s’ha pogut modificar amb nous agents per la llei de control pressupostari municipal, que prohibeix crear més places, i per poder donar cobertura a tot el municipi, ha assegurat Buch, s’ha de fer un esforç pressupostari amb hores extres.

photo1706708092
El director general dels Mossos, Pere Ferrer, amb l'alcalde de Calella, Marc Buch / GRS

Es mantindrà el pla de xoc

Aquest increment de patrullatge, que les dues parts creuen que ha funcionat, seguirà en marxa durant més dies, després d’aquest increment de delictes registrats a Calella. Tot i això, el conseller ha assegurat que aquest reforç, que es fa amb equips de l’ARRO i de la BRIMO, assumint tasques de seguretat ciutadana, es mantindrà sempre que els comandaments dels Mossos ho creguin oportú.