La senyora Dolors té pressa. Diu que a la seva escola no hi va haver ball de bastons policials diumenge i per això ha triat la Ramon Llull de Barcelona per manifestar-se. Ha agafat un tamboret de la cuina i s'ha plantat al davant de la porta d'una de les escoles que van patir més la brutalitat policial. L'ANC ha convocat a les 11 del matí un acte de protesta i s'hi ha aplegat mig miler de veïns. L'escola està tancada per l'aturada de protesta. Les reixes de la porta estan plenes de flors. Més clavells que estelades. Ara va d'això: ja no és només la independència, és la dignitat.

Consellera Ponsatí a l'escola Ramon Llull / MV

Marc Villanueva

La consellera d'Ensenyament s'emociona. Fa poc que hi és, però Clara Ponsatí confessa que hi és per a això. Han vexat les escoles, l'últim reducte de civilitat d'un país. "Els carrers parlen per ells sols", diu Marta Rovira. Més que parlar, bramen: "premsa espanyola, manipuladora" quan veuen una càmera de TV. "Es muy sencillo, decid la verdad", per si no entenen el català. Quan arriba Santi Vila exclamen "ni un pas enrere". De sobte arriba el vicepresident. Una munió de segurates, assessors de premsa i càrrecs. Oriol Junqueras deixa un clavell a la reixa de la Llull i s'atura a parlar amb la manifestant. Ha de posar un genoll a terra perquè a la senyora Dolors li costa aixecar-se. Li diu a Junqueras que proclamin la independència "aquesta setmana". Té 92 anys i ens diu: "No sé si duraré molt més". La veiem molt flamenca. És el truc de fer-se el gran per apressar els polítics. Diu que la van parir "republicana", el 1925.

L'escola Ramon Llull s'omple de clavells en contra de la violència policial

Marc Villanueva

Hi ha una barreja estranya d'orgull i indignació. Sentiments positius i negatius amuntegats. Molta canalla sota l'helicòpter de la Guàrdia Civil. Els vigilen. L'asfalt és ple de palmells de mans de colors. Hi ha restes de queviures del diumenge. Allò semblen les escorrialles d'una batalla.

Mans

Marc Villanueva

El llenguatge bèl·lic és útil. Es convoca per megàfon a formar "una columna" per baixar cap al centre. Una dona amb la cama enguixada és empesa pel seu marit en cadira de rodes. És el "tanc" de la columna. Sona Llach a la ràdio d'un cotxe aparcat. "Segur que tomba". Ni un insult, ni un aldarull. La columna ja baixa pel carrer Sicília.

Manifestació 3-O / Sergi Alcàzar

Sergi Alcázar

L'escola Ramon Llull queda deserta fins que demà s'ompli de nens. La periodista arribada de Madrid ens confessa que no sap qui va ser Ramon Llull. Els qui volien la foto de Junqueras de genolls ja la tenen, per mirar de fit a fit a la senyora Dolors. Ella recull el tamboret. Té pressa.