Tots els interrogatoris, 15 en total en aquesta segona sessió del judici del 9-N, han estat encaminats per part del fiscal a provar que les ordres per tirar endavant el 9-N es van donar des del Govern i que no es van aturar a partir del 4 de novembre quan va arribar la providència del TC que suspenia la consulta.

Però tots els testimonis han assegurat que la feina ja estava feta per aquelles dates i que tot el que es va fer els dies següents era el desenllaç d'encàrrecs anteriors, com la distribució de les urnes, i l'entrada en escena dels voluntaris, entre els que hi havia diversos directors d'instituts, càrrecs i treballadors de la Generalitat. 

L'únic document on hi ha una ordre d'un membre del Govern és el mail on Francesc Homs ordena a T-Systems seguir amb els treballs dels programes informàtics i que ha generat un nou procés al Tribunal Suprem on jutjaran l'exconseller de la Presidència. Aquest fet ha sortit durant la declaració de l'exdirector del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Jordi Escalé. 

Però la Fiscalia en busca més i s'ha centrat en el rebut de les claus de l'Institut Pompeu Fabra de Badalona, on va posar el segell la delegació territorial; en el contracte amb data de 28 d'octubre de disseny de la web i en el de manteniment del dia 7; i en el contracte amb l'empresa Focus, que tot i que és del dia 3 de novembre, un mail revela que es va signar el dia 7 i que el Govern va demanar canviar la data per una anterior a la prohibició de la consulta per part del TC. Però el seu responsable, Joan Cañada, ha assegurat que "quan es va suspendre la consulta, no es va introduir cap nova dada a la pàgina web".

Cañada ha assegurat que estaven "expectants de si havia algun tipus d'aclariment sobre la providència per si havíem de fer alguna acció concreta i no va arribar", per part del Govern.

"Tècnicament era impossible suspendre la pàgina web"

Joan Cañada, el responsable de supervisar tot el sistema infomàtic de la consulta, que inclou des de la pàgina web, fins a la distribució dels voluntaris per punts de votació, va comunicar a la vicepresidenta el dia 4 de novembre, dia en que arriba la providència del TC, que "tècnicament era impossible suspendre la pàgina web". A preguntes de la Fiscalia, ha explicat que s'hi va posar en contacte per iniciativa pròpia, després de veure a la premsa la suspensió del 9-N i després que el seu equip li confirmés que "en estar tant duplicada (la pàgina web)  era pràcticament impossible fer-la desaparèixer". Cañada ha exposat que, de fet, "encara està activa i encara es pot visitar". 

Cañada ha exposat que Ortega no tenia encara coneixement de la providència del TC i que havien d'esperar.

Però l'ex director del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Jordi Escalé ha tombat aquesta tesi i ha deixat en fals aquesta tesi al dir que la web es podia eliminar "en hores". Un fet que ha fet reaccionar a l'instant la Fiscalia: "En hores, kaputt?"

Tot acabat abans del 4 de novembre

El 4 de novembre, ha dit Joan Cañada, "totes les tasques que havíem de desenvolupar les teníem fetes". Assegura que a finals del mes d'octubre el disseny de la web i els continguts estaven acabats. Amb tot la Fiscalia ha insistit en les dates dels contractes.

La pàgina es contracta el 28 d'octubre i el dia 7 se'n fa un altre de manteniment, segons el Ministeri Públic. 

Instituts al servei del Govern

La Generalitat va deixar clar als directors dels instituts que els centres quedaven a disposició de la consulta i "va quedar molt clarament exposat que era una actuació absolutament voluntària. Qui volgués sí, i qui no volgués no". Així de clar ho ha deixat l'inspector en cap d'Ensenyament que va estar present en la reunió de la directora territorial amb els directors del centre. 

Francesc Güell ha exposat durant la seva declaració, en la sessió del matí del judici del 9-N, que ell mateix va deixar clar als inspectors que "la titularitat del centre feia ús del seu centre" i que no tenien competències per intervenir: "No teníem cap competència".

Tot i així dos inspectors es van posar en contacte amb la delegació del govern espanyol i van aconsellar als directors que demanessin la cessió dels centres per escrit. 

Només un institut de l'àrea de Barcelona es va negar a donar les claus. La seva directora també ha declarat aquest matí

El delator d'Homs

L'única prova escrita que hi ha d'una ordre del Govern implica directament l'ex conseller de la Vicepresidència Francesc Homs, que té un procés a banda al Tribunal Suprem. El mail d'una empres demanat si havia de seguir o no amb l'encàrrec un cop suspesa la consulta ha sortit també en aquesta segona jornada del judici.

Ha estat durant l'interrogatori de l'ex director del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), Jordi Escalé. 

"Hi va haver una empresa, T-Sytems, que va plantejar dubtes". Ha dit al Fiscal, Escalé. "Vaig anar al meu superior, al president del consell d'administració del CTTI i conseller d’Empresa i Ocupació", en aquell moment Felip Puig, ha concretat. 

Puig va preguntar directament a Homs, que va respondre que tiressin endavant per escrit. Escalé ha explicat avui que va rebre la resposta uns dies després i que li va traslladar a T-Systems.

L'empresa ja ho havia lliurat tot, només quedava pendent l'aplicació de la web de resultats. "Res relacionat amb el procés de participació", ha dit Escalé. 

El responsable de l'aplicació de T-Systems, Joan Rigau, ha explicat durant el judici que si parava "un parell de dies no complia els encàrrecs". I ha admès que el dia 7 els va arribar "una carta del CTTI dient que segons indicaven els serveis jurídics de la Generalitat" havia de seguir endavant.