Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, serà el nou arquebisbe de Sevilla. Segons ha informat avui el Vaticà en un comunicat, el papa Francesc ha anunciat el nomenament després d'acceptar la renúncia de Juan José Asenjo Pelegrina, qui actualment ocupa el càrrec.

La renúncia arriba arran de l'aniversari d'Asenjo Pelegrina, que l'octubre de l'any passat va fer els 75 anys. A aquesta edat, el dret canònic indica que els bisbes han de presentar la seva renúncia al Sant Pare.

Segons recull Catalunya Religió, es tracta d'un nomenament "singular", perquè feia cinquanta anys que cap bisbe català no era promogut en una altra diòcesi. Segons recull el digital, els darrers van ser Ramon Buxarrari, de la diòcesi de Barcelona, que el 1971 va ser nomenat bisbe  Zamora i després va ser promogut a Màlaga; Josep Maria Cases Deordal, d'Osona, que el mateix any va ser promogut a Castelló; i el solsoní Antoni Deig que va marxar a Menorca.

Josep Àngel Saiz Meneses, nou arquebisbe de Sevilla

Recull EFE, que Saiz Meneses va néixer el 2 d'agost de 1956 a Sisante (Conca). Va realitzar els seus primers estudis eclesiàstics al seminari de l'Arxidiòcesi Metropolitana de Barcelona i posteriorment es va traslladar al seminari de Toledo, on va ser ordenat sacerdot el 15 de juliol de 1984.

Al llarg de la seva vida com a religiós ha estat vicari parroquial i rector de Toledo; a Barcelona va ser vicari parroquial de Sant Andreu de Palomar (1989-1992), rector de la Mare de Déu del Rosari a Cerdanyola de Vallès (1992) i responsable de la pastoral universitària a la Universitat Autònoma de Bellaterra (1992), entre altres càrrecs.

El 30 d'octubre de 2001 va ser nomenat bisbe titular de la diòcesi suprimida de Selemsele i auxiliar de Barcelona i va ser consagrat el 15 de desembre d'aquest any. El juny de 2004, es va convertir en el primer bisbe de la recentment erigida diòcesi de Terrassa.

A la Conferència Episcopal Espanyola ha estat membre de la Comissió Episcopal per a l'Apostolat dels Laics (2002-2017); de la Comissió de Docència i Catequesi (2002-2005); de la Comissió per a la Vida Consagrada (2005-2008); president de la Comissió de Seminaris i Universitats (2008-2014); membre de la Comissió Episcopal de Pastoral (2017-2020). Des de març de 2020 és membre del Comitè Executiu i de la Comissió Permanent. 

 

Imatge principal, Josep Àngel Saiz Meneses / Conferència Episcopal