La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha afirmat que és "molt difícil" ampliar l'aeroport del Prat sense afectar la zona de la Ricarda. En una entrevista a TV3, la consellera ha assegurat que serà molt exigent en defensar tant la zona de la Ricarda com el Parc Agrari del Llobregat i la seva biodiversitat.

Jordà, però, no s'ha tancat en banda negant-se a una possible ampliació de l'aeroport. La consellera considera que qualsevol opció pot ser vàlida "sempre que es preservi la biodiversitat". Tot i això, Jordà ha admès que fins al moment no ha vist "seriositat ni rigor" en les propostes de projectes. Teresa Jordà ha reconegut durant l'entrevista que la seva posició en relació amb l'ampliació de l'aeroport potser la portarà a "discutir" amb el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró. 

El futur de les renovables

En la seva entrevista a la televisió pública la consellera Jordà ha desgranat la modificació de la ponència de les energies renovables que Acció Climàtica està tirant endavant. El canvi pretén assegurar la participació del territori en els nous projectes d'energies renovables, tant dels propietaris dels terrenys com dels ajuntaments. D'aquesta manera es vol impedir que proliferin projecte sense l’acord amb els agents locals. 

Jordà ha considerat aquesta modificació com una "esmena" a la manera com s'havia entès aquest instrument. La consellera ha remarcat que els canvis sobre la ponència no suposaran en cap cas un fre a la transició energètica, sinó que venen a "posar en ordre" el que hi ha. 

Sobre la ponència anterior respecte a les renovables, ha assenyalat que  "no s'estava escoltant ni informant" el territori. La futura modificació farà que els nous projectes per instal·lar generadors d'energia renovables només es puguin dur a terme si compte amb l’acord majoritari de la propietat dels terrenys, que es podria situar al voltant del 85% de la superfície. A més, per presentar els projectes, els promotors també hauran d’acreditar que n’han informat els ajuntaments corresponents.

La nova regulació cerca trobar un equilibri entre les energies renovables i l'entorn rural. Si es materialitza protegirà els camps de conreu més favorables per a l’agricultura, profunds, plans i sense pedres, que, en cap cas, no es podran utilitzar per a plantes fotovoltaiques ni eòliques.

 

Imatge principal: Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i Josep Maria Argimon, conseller de Salut, a la Generalitat de Catalunya / Sergi Alcàzar