El francès Joël Robuchon, famós per ser el xef amb més estrelles de la guia Michelin —va aconseguir-ne 32— al món, ha mort avui a Ginebra als 73 anys com a conseqüència d'un càncer, va informar el servei de premsa del cuiner.

Robuchon, un dels grans mestres de l'anomenada nouvelle cuisine, havia estat operat fa un any d'un tumor al pàncrees. Des de la dècada de 1990 tenia una forta relació amb l'Estat espanyol: tenia una casa a prop d'Alacant i va participar en el programa Master chef.


Nascut el 1945 a Poitiers (centre-oest de França), Robuchon va rebre nombrosos reconeixements al llarg de la seva carrera, com el títol de millor cuiner del segle per Gault & Millau, el 1990, que es va afegir a les 32 estrelles Michelin que va recollir per plats com el seu puré de patates o el seu pastís de tòfones.

"El professional més important que la cuina francesa ha tingut mai. Un exemple per a les generacions futures de xefs", ha escrit avui a Twitter el cap de cuina del Palau de l'Elisi, Guillaume Gómez, un dels primers en acomiadar-se del mestre.

Robuchon havia tingut restaurants amb estrella Michelin a Burdeus, Mònaco, Ginebra i, òbviament, París, però també va obrir-ne a Nova York i Las Vegas i va tenir diversos establiments a Àsia: Hong Kong, Singapur, Taipei, Xangai, Tòquio, Macau, Bangkok...

Quan va fer 50 anys, després que el seu restaurant Joël Robuchon fos nomenat el millor del món pel diari International Herald Tribune, el xef es va retirar dels fogons per dedicar-se íntegrament a la transmissió de coneixements, la qual cosa va aconseguir participant en nombrosos programes de televisió.

La seva intenció va ser fer la cuina més accessible al gran públic i ho va aconseguir amb programes com Bon appétit bien sûr, l'any 2000, en què un xef presentava cada setmana receptes simples i barates, o emissions com Planète Gourmande, a partir de 2011.

Els seus viatges pel Japó i el seu descobriment dels bars de tapes a Espanya el van inspirar en la creació d'un nou concepte de restaurant, amb un ambient més dinàmic i jovial, però oferint productes de gran qualitat, que es va concretar en en projecte L'Atelier (El Taller), del qual ha obert diversos locals a París. Es tracta d'un tipus de local on no s'admeten reserves, i on els clients seuen a la barra, amb uns tamborets molt alts, fet que permet l'intercanvi entre cuiners i visitants. Els plats que s'ofereixen a El Taller sempre són de petita mida. I, generalment, molt senzills: Robuchon assegurava que un bon plat tan sols havia de tenir quatre ingredients, però estrictament combinats. De fet, un dels seus plats estrella, que el va fer popular internacionalment, era un senzill puré de patates.