El catedràtic de Psicologia Joan Guàrdia ha guanyat la primera volta de les eleccions a rector de la Universitat de Barcelona (UB) amb un 49,65% dels vots, amb el que farà falta una segona volta que li enfrontarà a l'actual ocupant del càrrec, Joan Elias, ja que no ha arribat a la majoria absoluta.

Les votacions s'han produït entre aquest dijous i aquest divendres, i els resultats s'han proclamat en un acte aquest divendres a la nit en el paranimf de l'edifici històric de la UB, a Barcelona. Guàrdia s'ha imposat, així, a Elias, catedràtic de Matemàtiques, que ha obtingut el 32,56% dels vots, i a l'aspirant David Vallespín, catedràtic de Dret Processal, que ha recaptat el 17,19% dels suports i ha quedat fora de la segona volta.

Els tres percentatges s'han calculat aplicant factors de ponderació, que atribuïen a cada secció del col·lectiu universitari un pes diferent en el resultat final de la votació. La participació electoral ha estat d'un 21,56%, un augment del 5,46% respecte a les últimes eleccions de 2016; han votat 11.726 persones.

El col·lectiu més participatiu ha estat el personal docent doctor amb vinculació permanent, amb un 84,48% de participació, seguit del personal d'administració i serveis, amb un 71,67%, i la resta de personal docent, amb un 39,26%; els més abstencionistes han estat els estudiants, dels quals ha votat el 14,75%.

Guàrdia ha guanyat de forma més clara entre els estudiants: ha recaptat el 18,85%, gairebé dues terceres parts del 30% que representa el cos estudiantil en el sistema de ponderació de les eleccions. Les votacions s'han realitzat de manera telemàtica per les afectacions de la pandèmia de Covid-19 i les eleccions van haver de ser ajornades per les restriccions dictades per les autoritats.