Relleu oficial en el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB). L’entitat ha informat aquesta tarda que la fins ara degana de la institució, M. Eugènia Gay Rosell, ha comunicat a la junta de govern de l’ICAB la renúncia al càrrec en haver estat nomenada delegada del govern espanyol a Catalunya pel Consell de Ministres d’avui. Així, en una reunió extraordinària s’ha fet efectiu oficialment el relleu del deganat, que passarà a ser exercit pel fins avui vicedegà, Jesús M. Sánchez García. El nou degà exercirà la seva funció fins al final de l'actual mandat, que acaba l’estiu del 2025. A més, s’informa que la junta de govern ha designat per unanimitat Susana Ferrer Delgadillo com a nova vicedegana de la corporació.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona també ha informat que Carles García Roqueta ha rebut la confiança com a nou oïdor de comptes. Joaquim de Miquel prossegueix com a secretari de la junta de govern i Yvonne Pavía també continuarà exercint el càrrec de tresorera de l’ICAB. A més a més, s’ha decidit delegar la representació del col·legi en la Comissió de Relacions amb l’Administració i la Justícia (CRAJ) a la diputada Paz Vallés; amb relació a les delegacions, a la diputada Núria Flaquer i la responsabilitat vers la Comissió de Normativa, al diputat Albert Carles.

Agraïments

En un comunicat, la junta de govern de l’ICAB “agraeix públicament la dedicació i el lideratge” de Gay al capdavant de l’Advocacia de Barcelona. L'estiu passat, Gay va ser reelegida per liderar la institució, que dirigia des de juny del 2017, i segons l’ICAB, “deixa un llegat de gestió en el qual destaca l’impuls de la formació gratuïta i de qualitat, el creixement exponencial de la presència nacional i internacional de l’advocacia de Barcelona, la defensa de la igualtat de gènere i la garantia del dret de defensa de tota la ciutadania”. La junta de govern de l’ICAB detalla que “el diàleg institucional protagonitzat per la degana Gay ha donat fruits en matèries tan rellevants en l'àmbit social com la justícia gratuïta; que, darrerament i com a exemple, també s’ha vist reconeguda en el mecanisme de la Segona Oportunitat”.

L’actual degà dels advocats, Jesús M. Sánchez, és col·legiat de l’ICAB des del 1983 i advocat especialista en dret civil, financer i de consum i dret comunitari de consum. Molt vinculat a la vida col·legial, ha estat secretari i vicedegà de la junta de govern i ha format part de diverses comissions de treball en l'àmbit institucional, participant en l'elaboració de propostes legislatives com ara la Llei catalana 4/2016, de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, o la Llei espanyola 5/2018, de modificació de la llei d’enjudiciament civil en relació amb l’ocupació il·legal d’habitatges. Sánchez ha estat una de les cares visibles en les exitoses formacions en línia, que l’ICAB va iniciar arran de la pandèmia de la covid-19 i els confinaments, per tal de resoldre dubtes als col·legiats i a la ciutadania. Ha estat professor de l'Escola de Pràctica Jurídica i de diversos màsters de l'ICAB, així com docent a la Universitat Abat Oliba i a la Universitat Oberta de Catalunya.

En saber-se el nomenament de Gay com a nova delegada del govern espanyol, un sector de l’advocacia de Barcelona li va retreure el seu posicionament a favor de l’aplicació del 155 a Catalunya en qualificar-lo d’”inevitable” per aturar l’embat polític. Gay substitueix com a delegada Teresa Cunillera, una veterana del PSC, que va renunciar al càrrec en assegurar que la situació política estava més tranquil·la.