L’expresident de les Illes Balears, Jaume Matas, ha assegurat que tenia tractes amb el cunyat del rei Felip VI perquè “interessava estar bé amb Iñaki Urdangarin i especialment amb la Família Reial". Així s’ha expressat aquest dimecres Matas a les preguntes del fiscal anticorrupció Pedro Horrach, que ha assumit en primera persona l’ordre de contractar l’Institut Nóos.

"Assumeixo la meva culpa i intentaré restituir el mal produït”, ha recalcat Matas, tot afegint que havia mantingut reunions amb Urdangarin al Palau de Marivent amb la intenció d’aprofundir en els contactes “informals” amb la família del Rei.

Segons Matas, va ser l’exdirector general d’Esports del Govern Balear José Luis Pepote Ballester qui li va comunicar que el marit de la infanta Cristina li volia fer “una proposta”.

Tal com han declarat fins al moment els seus subordinats, Matas va ser decisiu per què el Govern balear destinés de forma fraudulenta 1,2 milions d’euros a la celebració del primer Illes Balears Forum (2005); 1,085 milions al segon (2006); 54.520 al seguiment de la repercussió de l’equip ciclista Illes Balears-Banesto; 174.000 a la creació de l’oficina del projecte d’aquest equip esportiu, i 116.566 a l'elaboració de material promocional de l’equip ciclista.

Amb tot, Matas ha assegurat que no va rebre cap trucada del rei Joan Carles demanant-li que contractés Iñaki Urdangarin per al desenvolupament de projectes a les Balears.