Ja pots consultar les notes de tall 2022 a Catalunya (primera assignació) i arriben les llistes provisionals de la preinscripció 2022, així com ja se saben els graus amb notes de tall més altes. Des d'ElNacional.cat, t'oferim un cercador personalitzat perquè puguis consultar ràpidament amb la teva nota de tall si pots cursar el grau que t'interessa a la universitat que vols. Pots consultar la teva nota si disposes del número de DNI i la contrasenya al portal d'accés a la universitat. El departament ha publicat el llistat de totes les notes de tall 2022-23 en PDF aquest dimecres.


❗ Notes de tall 2022-23 a Catalunya en PDF i cercador amb totes les notes dels graus universitaris
 

📅 Preinscripció universitària 2022: Dates de la matriculació al juliol (primera i segona assignació)
 

Quines van ser les notes de tall més altes de Catalunya?

Fins l'any passat, el doble grau de Física i Matemàtiques va ser la carrera amb la nota de tall més alta a Catalunya, amb un 13,566 a la UAB i un 13,546 a la UB. En tercer lloc, tenim a la carrera de Matemàtiques a la UPC, amb una qualificació de 13,218. La quarta nota de tall més elevada a Catalunya del 2021 va ser Medicina a la UB amb un 13,146. El cinquè grau amb la nota més alta va ser Medicina a la UPF amb un 13,098. Aquestes van ser les cinc carreres amb més nota de tall l'any passat. Caldrà esperar a aquest dimecres per conèixer el rànquing de notes de tall 2022-23 definitiu.

📝Aquestes són les millors notes de la Selectivitat 2022

Què és la nota de tall?

T'estàs preguntant per què les notes de tall fluctuen cada any? Doncs perquè els seus factors són variables. No és una puntuació que elegeixin les universitats directament, així perquè sí. La nota de tall és resultat del clàssic joc de l'oferta i la demanda: és la relació entre el nombre de places per a una titulació i el nombre d'alumnes que la demanen.

Més concretament, la nota de tall d'un grau universitari és la nota més baixa dels alumnes que han estat admesos. Per exemple, si el grau de Farmàcia té només 20 places, i la sol·liciten 30 estudiants, s'elegeix primer l'alumne amb la millor nota de tall, després el segon amb la segona millor nota... i així fins a arribar a l'estudiant núm. 20: la seva nota, la més baixa dels escollits, és la nota de tall del grau de Farmàcia. Els 10 sol·licitants que queden per sota no podran cursar-la (tret que els admesos decideixin cancel·lar el seu procés).

Per això les notes de tall són l'última gran dada de saber-se de tot el procés de la Selectivitat 2022. No es pot conèixer fins que els alumnes tenen les notes dels exàmens i han realitzat les seves sol·licituds als graus; és llavors quan les universitats tenen tota la informació pertinent per llançar les notes de tall. I, a propòsit d'això, has aconseguit entrar on t'interessava?