ISDIN, laboratori líder en dermatologia i fotoprotecció a Espanya, i la Universitat de Barcelona (UB) han firmat un acord per crear la Càtedra UB-ISDIN LIVE YOUNG, la primera que investigarà la salut de la pell i els factors interns i externs que influeixen en el seu envelliment (exposoma).

La Càtedra està adscrita a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB i serà liderada per la Doctora Susana Puig, professora del Departament de Medicina de la UB, responsable del Departament de Dermatologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i experta mundial en càncer de pell. "L'aspecte de la nostra pell és un reflex del nostre estat de salut, i hi ha multitud de tècniques i procediments que busquen modificar el nostre aspecte per aconseguir semblar més joves", puntualitza la doctora.

"El canvi de paradigma que proposa la càtedra, és el de generar coneixement científic sòlid per informar a la població sobre com mantenir el nostre cos jove i saludable", explica la professora i responsable de la càtedra, que persegueix "promoure uns hàbits de vida i una cura específica que ens permetin prolongar la joventut de la nostra salut i, per tant, de la nostra pell".

Dra. Susana Puig

Els 7 factors que influeixen en l'estat de la teva pell

Tan sols el 20% de l'envelliment de la pell es deu a factors cronològics i genètics (endògens). El 80% restant prové d'altres factors externs (exògens) a què una persona està sotmesa des que neix i que afecten la seva salut. És el que es coneix com a exposoma. La doctora Puig puntualitza que "existeixen 7 factors que influeixen en l'estat de la pell i que poden accelerar en el seu envelliment: la radiació solar, el tabac, les temperatures extremes, l'alimentació, la falta de son, l'estrès i la contaminació".

Per això, un dels objectius de la càtedra és ajudar a trobar solucions innovadores per revertir els efectes de l'exposoma en la salut de les persones. "La pell és el mirall de la nostra salut, qualsevol problema que tinguem -estrès, falta de son, mala alimentació- es reflectirà en ella", explica Juan Naya, CEO d'ISDIN.

El sol és el principal responsable de l'envelliment de la pell

La responsable de la càtedra apunta com "el sol és el principal responsable de l'envelliment de la pell. L'exposició solar crònica afavoreix l'aparició de taques i arrugues, i en els casos més extrems, càncer de pell."

Com prevenir l'envelliment de la pell?

"És fonamental seguir un estil de vida saludable, i ja no només per a la salut de la pell. És el gran secret per mantenir-nos joves. Cal seguir una dieta variada i equilibrada, rica en antioxidants, i mantenir-nos allunyats del tabac i l'alcohol. En aquest sentit, també cal intentar baixar el ritme i relaxar-nos, practicar exercici de forma regular i seguir una rutina de son d'entre 7 i 8 hores diàries", explica la doctora Puig. I afegeix: "pel que fa a la cura de la pell, cal tenir també una rutina que inclogui una neteja completa, per eliminar les restes de pol·lució, i cosmètics que ajudin a millorar la barrera protectora de la pell, sense oblidar cada matí de l'any un protector solar".

El funcionament de la Càtedra UB-ISDIN LIVE YOUNG

L'acord firmat tindrà una vigència de tres anys i finançarà un estudiant de doctorat de la UB per realitzar tasques relacionades amb la càtedra, incloent-hi una anàlisi científica de tots els paràmetres biològics (genètics o exposoma), socials, emocionals i espirituals que afecten la nostra salut amb el pas del temps i que es reflecteixen en l'aspecte de la nostra pell, amb la finalitat de promoure uns hàbits de vida i unes cures específiques que ens permetin prolongar la "joventut" de la nostra salut i de la nostra pell.

"Aquest acord serveix per crear sinergies i que tot el coneixement que tenim pugui tenir impacte en la societat", explica Antoni Trilla, Degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB. En el mateix sentit, el rector de la UB, Joan Guàrdia, afirma que "per a la UB, és un eix clau que institucions i empreses com ISDIN mostrin la seva confiança als equips científics i de coneixement de la Universitat a fi de desenvolupar talent".

La Càtedra UB – ISDIN LIVE YOUNG comptarà amb un Comitè de Seguiment que estarà format pel rector de la Universitat de Barcelona, la doctora Susana Puig, directora de la Càtedra, dos responsables d'ISDIN i dos professors de la UB. Les reunions de treball dels experts seran transdisciplinàries per abordar la investigació de la pell amb una visió integradora i tenint en compte totes les facetes de la persona i no únicament la biològica.

ISDIN UB

ISDIN, el laboratori líder en fotoprotecció i dermatologia d'Espanya

ISDIN ofereix solucions integrals i innovadores per a la curació, prevenció i manteniment de la pell. Des de la seva fundació fa 45 anys, manté juntament amb el dermatòleg i el farmacèutic un ferm compromís en respondre de forma eficaç a les necessitats de la pell i les mucoses. El resultat? Una gamma de productes a l'avantguarda de la dermatologia, amb fórmules avançades i textures innovadores per a un millor compliment dels tractaments.

La vocació de ser referent internacional en el tractament de la pell ha portat ISDIN a ser avui present a més de 40 mercats a tot el món amb un equip de 1.000 persones. A més, gràcies al seu programa ISDIN BLUE WAVE compromès amb la salut de les persones, la comunitat i la preservació del planeta, ISDIN ha estat reconeguda com una companyia BCorp.

La Universitat de Barcelona, una institució reconeguda

La Universitat de Barcelona és la principal universitat pública de Catalunya i una de les institucions d'educació superior més prestigioses de l'Estat. La UB és l'única universitat espanyola que forma part de la Lliga d'Universitats Europees d'Investigació (LERU), una associació que agrupa als 23 centres universitaris d'investigació més importants del continent. Segons el Center for World University Rankings (CWUR), la UB se situa entre les 100 millors universitats del món i, segons The Times Higher Education, forma part de les 25 millors del món amb més de 400 anys d'història.