El magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar en qualitat d'investigats per delicte de blanqueig de capitals a set directius de Banc Santander -majoritàriament destinats a departaments de prevenció de blanqueig- i tres de BNP Paribas a la peça separada d'entitats financeres de la coneguda com a llista Falciani.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 els cita per als pròxims 12, 13 i 14 de juny, després d'analitzar la documentació aportada en els escorcolls realitzats el juny de l'any passat a les dues entitats i d'estudiar els informes emesos pels pèrits inspectors del Banc d'Espanya sobre les actuacions de l'entitat HSBC Private Bankia Suisse respecte als moviments de fons dels seus clients amb residència a Espanya.

Segons la interlocutòria del magistrat, aquests informes referits a determinats comptes corrents arran de la investigació oberta per l'anomenada llista Falciani -que revelava els noms de 130.000 titulars de comptes no declarats en el HSBC suís- en reflecteixen una d'operativa de moviments de fons entre Santander i BNP d'una banda i HSBC per l'altra. Aquest últim va posar en marxa un sistema de comptes de valors coneguts com a 'òmnibus' en què es desconeixia que eren els veritables propietaris d'aquestes.

Més revelacions

El magistrat revela que entre agost del 2007 i juliol del 2010 Santander va obtenir la custòdia dels valors titularitat de la societat panamenya North Stat Overseas Enter, si bé aquests valors no només s'ocultaven sota l'esmentada societat sinó que també n'era titular HSBC.

La interlocutòria precisa que aquest entramat va permetre amagar la titularitat real de les accions de Bankinter i que posseïen, per valor del 8%, l'expresident de Banc Santander Emilio Botín i Jaime Botín Sanz, així com els seus respectius fills.

L'omissió de tributació de part de la fortuna de l'exbanquer -es calcula que va ocultar 2.000 milions d'euros en el HSBC de Suïssa i altres societats panamenyes- va donar lloc a la denúncia a l'Audiència Nacional per delictes contra la Hisenda Pública malgrat haver regularitzat la seva situació amb el pagament de més de 200 milions d'euros a Hisenda.

La defensa del Santander

Davant aquests fets, Grup Santander ha enviat un comunicat en el qual deixa constància que "ha col·laborat de forma activa" amb el jutjat, donant resposta "amb diligència" a tots els requeriments rebuts. Pel que fa als fets de l'auto, l'entitat bancària manifesta haver complert "escrupolosament" la normativa i els estàndards aplicables en la seva operativa com a banc corresponsal d'HSBC vigent fins el 25 d'octubre del 2012.