La nova llei de la policia que està preparant la conselleria d'Interior pretén "endreçar" les policies locals i unificar-les sota el paraigua de la Generalitat.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha dit en un dinar de la Cambra de Comerç que, tot i respectar les competències que tenen els Ajuntaments, que són els màxims responsables de les policies locals, la nova llei tractarà Mossos i Guàrdies Urbanes com un sol cos policial. Interior vol desplegar l'article 164.2 de l'Estatut, que preveu aquesta coordinació de competències i que estableix que pertoca a la Generalitat el comandament suprem de la policia autònoma i la coordinació de l'actuació de les policies locals. 

Això vol dir que portaran un número d'identificació correlatiu, al marge de a quin cos pertanyin. Un nou TIP de la policia catalana. També hi haurà uniformes unificats entre les policies locals i amb trets comuns amb els dels Mossos. Hi haurà una mateixa imatge per a tots.

La idea, segons ha explicat Jané, és crear una "concepció global en el règim disciplinari, en la cooperació operativa, en el règim salarial, en la manera de treballar, en coordinar-nos millor, en passar-nos les dades". 

El conseller nega que es vagi cap a una policia única, amb un sol uniforme i un sol comandament, i amb l'absorció de competències dels Ajuntaments. Però sí que admet que la nova llei permetrà a la Generalitat posar un cert ordre en algunes accions que fins ara als Ajuntaments els costa de tirar endavant. Segons el conseller, els mateixos alcaldes estan demanant ajuda "perquè no se senten amb prou capacitat per dir que no al que demanen les policies" i els "aniria bé que des de la Generalitat se'ls ajudés".

El projecte de llei, que ara mateix s'està redactant, es vol portar a votació el mes de gener. Jané també remarca que es farà comptant amb l'opinió dels alcaldes i obrint un debat amb els Ajuntaments. I que no es farà res que ells no vulguin.

Jané diu que "una policia local tindrà àmbit local, comandament municipal i dependrà de l'alcalde, però serà també dins aquest concepte de policia de Catalunya i hi haurà un tutelatge més efectiu". I resumeix que serà un "tutelatge que la nova llei pretén intensificar".

Una policia d'Estat

Jané ja va parlar de la nova llei de la policia el mes de febrer durant una compareixença al Parlament de Catalunya. En aquell moment ja va presentar la llei com a la via per fer una policia d'Estat davant el procés independentista.

El conseller ja va alertar aquell dia que "Catalunya té la legítima aspiració de tenir més poder de decisió. Volem que la policia de la Generalitat, com a policia integral, pugui assumir competències en tots els àmbits de seguretat. Però a la pràctica no s'ha traduït en el traspàs de noves competències per part de l'Estat", lamentava Jané recordant que allò que reconeix l'Estatut, l'Estat ho obvia.