L’endemà d’un accident de trànsit amb persones ferides greus arrenca una nova vida per les víctimes. Ferits, i alguns cops amb seqüeles que poden durar tota la vida, els dies següents als accidents de trànsit greus són molt durs. Per les persones que han patit l’accident i també per les seves famílies. Fins ara, però, el departament d’Interior no atenia aquestes víctimes, que havien de trobar suport en altres llocs, però no en cap organisme oficial. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, de la mà del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, han presentat un servei d’inclusió de les víctimes de trànsit ferides greus en el seu entorn social, conegut com a Invictes

Acompanyament a víctimes i familiars

Segons han explicat els dos consellers, acompanyats del director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, l’objectiu d’aquest nou servei és promoure i recuperar l’autonomia personal i la vida independent de les víctimes de trànsit ferides greus amb seqüeles, que es troben en situació de discapacitat. També es vol ajudar a la família de la persona ferida per tal que accepti i sàpiga donar resposta adequada a les limitacions, discapacitats i dificultats permanents o transitòries del seu familiar víctima d’un accident de trànsit. Segons han detallat els dos consellers, també es vol treballar amb l’entorn social de la víctima per promoure el seu reconeixement i la seva vàlua personal. Aquest servei el prestaran quatre associacions en diversos punts del país amb un pressupost públic de 650.000 euros i sota la coordinació de la Fundació Privada ECOM.

S’encarregaran d’atendre a les víctimes d’accident de trànsit i d’elaborar un itinerari per a la seva vida autònoma i independent, orientant sempre sobre els tràmits a realitzar. Les entitats que lideraran aquest projecte disposen d’un equip pluridisciplinari integrat per dos professionals procedents de l’àmbit de la intervenció social i una persona que exerceix la coordinació i el seguiment dels itineraris d’autonomia personal i vida independent de les víctimes ateses, a més d’una persona de suport administratiu.

"Les víctimes dels accidents de trànsit són responsabilitat nostra"

El titular d’Interior, de qui depèn també el Servei Català de Trànsit, ha volgut recordar que el seu departament també ha de fer polítiques socials. “Ens dediquem a defensar la garantia dels drets i llibertats de la ciutadania i ho fem en moments d’especial vulnerabilitat. Avui n’és un exemple”, ha assegurat. “Les víctimes dels accidents de trànsit són responsabilitat nostra, així com les seqüeles i les conseqüències que se’n deriven”, ha assegurat Elena durant la presentació d’aquest nou servei d’acompanyament per a víctimes d’accidents.

Campuzano, per la seva banda, ha dit també que “es tracta d'un programa innovador, fet en aliança amb les entitats i, per això, fet des de l'eficàcia, la proximitat i la calidesa que caracteritza el tercer sector social, ja que les organitzacions estan impulsades, molt majoritàriament, per les mateixes persones amb discapacitat i les seves famílies”.