La Policia Nacional ha tornat a interceptar un nou enviament de sobres amb ulls d'animals a oficines diplomàtiques d'Ucraïna a Espanya, concretament, al consolat de Barcelona, el de Màlaga i l'ambaixada, a Madrid, segons indiquen fonts policials. Ha estat en el matí d'aquest dilluns quan s'han detectat i interceptat aquests tres sobres sospitosos pels sistemes de seguretat de Correus. La Policia ha descartat la presència de substàncies explosives, comprovant que el que contenien eren ulls d'animals.

Ja la setmana passada es van interceptar sobres amb ulls d'animals en l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid i en altres oficines diplomàtiques del país. El portaveu del Ministeri d'Afers exteriors d'Ucraïna, Oleg Nikolenko, ha confirmat la confiscació d'aquests tres sobres. Amb aquests tres sobres ja arriba a 21 el total de cartes perilloses que s'han enviat a oficines diplomàtiques d'Ucraïna arreu d'Europa. En aquest context, Nikolenko ha assenyalat que els diplomàtics ucraïnesos no han de ser intimidats davant aquestes amenaces. "Continuarem treballant amb eficàcia per a protegir a Ucraïna de l'enemic i per la nostra victòria", ha afirmat.

Concretament, fins ara cinc països europeus havien rebut diversos "paquets sagnants" que contenien parts del cos d'alguns animals, principalment ulls, segons ha informat el Ministeri d'Exteriors del país. Durant els últims dies, les institucions diplomàtiques ucraïneses a tot el món han estat objecte d'actes de "terror i intimidació" en els que s'ha vist involucrada Rússia, tal com han explicat. Així, el govern ucraïnès ha assenyalat que aquest tipus de paquets han arribat a les ambaixades del país a Hongria, els Països Baixos, Polònia, Croàcia i Itàlia, encara que també s'han registrat enviaments sospitosos a consolats del país a Polònia, la República Txeca i Itàlia. "Els paquets en si mateixos estaven mullats amb un líquid d'una olor característica i desprenien una certa fetor. Estem estudiant el significat d'aquests missatges", va indicar Oleg Nikolenko, portaveu del Ministeri, en un comunicat.

A l'estat espanyol la setmana passada es van identificar sis paquets amb intencions d'amenaçar o considerats perillosos. La primera carta amb característiques sospitoses anava dirigida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va ser enviada el 24 de novembre. El passat dimecres l'ambaixada ucraïnesa va rebre una carta dirigida a l'ambaixador amb material explosiu. No va arribar a les mans de l'ambaixador, sinó que va detonar en ser oberta per un dels treballadors, que va patir ferides lleus a la mà. El divendres de la mateixa setmana es va detectar un altre paquet sospitós a la mateixa ambaixada, i quan els treballadors de seguretat el van inspeccionar van observar que no es tractava d'un explosiu, sinó d'ulls d'animals.

Més enllà de la carta explosiva que va ferir a un treballador de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid, les altres cinc cartes explosives no han causat danys personals ni materials, ja que van poder ser interceptades a temps. S'han rebut en una empresa d'armament de Saragossa, en la Moncloa -va arribar la setmana passada, si bé no es va comunicar públicament- dirigida al president Pedro Sánchez, a la ministra de Defensa Margarita Robles, en l'ambaixada dels Estats Units i en la Base Aèria de Torrejón de Ardoz. La majoria han estat detonades per la Policia o la Guàrdia Civil, però hi ha una, la que es va rebre en la base militar, que va poder ser recuperada intacta, fet que servirà per a poder estirar el fil per a poder arribar al remitent.