L'Institut de Recerca de la Fundació Josep Carreras ha posat en marxa el centre científic més gran d'Europa dedicat a la investigació de la Leucèmia. Es tracta del Campus ICO – Germans Trias i Pujol – UAB i és el tercer que impulsa l'entitat. Disposa de 10.000 metres quadrats i més de 100 investigadors que en els propers anys s'ampliaran fins a 300.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat l'encarregat d'inaugurar aquesta instal·lació que també acollirà la seu de l'Institut. El projecte ha comptat amb una inversió de 26 MEUR, finançada a través dels concerts benèfics que duu a terme el tenor i de donacions de socis. En els últims anys, l'Institut ha patentat diferents descobriments científics, entre els quals es troba un possible nou tractament per a la leucèmia mieloide aguda.

Aquesta inauguració constitueix un punt de partida per millorar tota la recerca que l'Institut desenvolupa des de fa anys. El centre compta amb investigadors bàsics, centrats en descobrir els mecanismes a través dels quals es forma la malaltia, que treballen de forma coordinada amb especialistes clínics i hematòlegs.

josep carreras leucemia - Fundacio josep carreras

"Tenir tots aquests professionals sota el mateix sostre facilitarà la interacció", ha explicat el professor Evarist Feliu, director científic de la Fundació Josep Carreras, que afegeix que un altre dels objectius és "portar talent" per poder portar "diner competitiu" pel projecte.

Feliu ha assenyalat que el percentatge de cura de la malaltia ascendeix al 90% en casos com la Leucèmia aguda limfoblàstica infantil però reconeix que tenen "una batalla perduda" en la leucèmia del pacient en edat avançada. “Malgrat que el progrés diagnòstic i terapèutic ha estat molt gran, les leucèmies i altres malalties malignes de la sang no han estat vençudes totalment. Hem de seguir investigant per conèixer les causes que condueixen a la seva aparició i aplicar tractaments cada vegada més específics i personalitzats”, ha considerat. 

Vista posada en la ciutat de Girona

Per la seva banda, el doctor Francesc Solé, director científic del Campus ICO-Germans Trias i Pujol, ha assenyalat que els tres campus que té l'Institut es troben situats "a peu de llit del pacient" perquè estan a la vora de l'Hospital Clínic, l'Hospital ICO- Germans Trias i Pujol de Badalona i l'Hospital de Sant Pau. "Això és fonamental per acostar la recerca al principal beneficiari", afirma.

L'especialista apunta que tenen una estreta col·laboració amb els de les principals universitats públiques de Catalunya, com són la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest context, els responsables de l'Institut han anunciat que s’han iniciat converses amb la Universitat de Girona per obrir el seu quart campus. "Estem molt interessats perquè els companys de Girona són molt forts en transplantaments de medul·la òssia i són molt forts en estudis epidemiològics i han estudiat molt els problemes immunològics que sorgeixen en el món del transplantament", ha detallat el professor Evarist Feliu. 

Manel Esteller, nou director

L'acte ha comptat amb la participació de Josep Carreras que s'ha mostrat molt emocionat i agraït que aquest projecte pugui esdevenir una realitat. "Hi ha pocs centres d'aquestes característiques al món i esperem sincerament que pugui contribuir a intentar vèncer aquesta malaltia que encara se'ns emporta massa malalts", ha apuntat. 

Carreras ha aprofitat l'ocasió per anunciar que el doctor Manel Esteller serà la persona que dirigirà el nou centre. "Estem molt orgullosos de tenir-lo amb nosaltres, un home del país i amb una vàlua extraordinària com a científic", ha valorat el tenor que ha dit que confia que a banda de la vessant científica aquest professional contribueixi en la recerca de finançament per desenvolupar noves línies d'investigació.