Prop de 500.000 musulmans catalans -segons dades de la Direcció General d'Assumptes Religiosos de la Generalitat- començaran avui el dejuni del mes de Ramadà, un dels pilars de l'Islam, que implica abstinència total de menjar, beguda i relacions des de l'alba fins a la posta del sol.

La Comissió Islàmica d'Espanya (CIE) ha explicat aquest divendres en un comunicat que aquest dissabte 27 de maig correspon al "primer dia del beneït mes de Ramadà de 1438", segons la gran majoria dels països islàmics.

"Aquest any la comunitat està pràcticament fregant els dos milions de musulmans, hi ha generacions noves que van néixer aquí a Espanya sortint-se als mitjans, a la vida nostra, llicenciats i formen part ja de la societat, són espanyols però simplement tenen la fe musulmana", ha indicat a Europa Press el president de la comissió, Riay Tatary.

Coincideix amb la Selectivitat

En concret, aquest mes de juny el Ramadà coincideix amb els exàmens de Selectivitat i, per això, Tatary ha demanat que els exàmens siguin matutins perquè els estudiants musulmans que s'enfronten a l'examen, vagin amb forces, al cap de poques hores de la ruptura del dejuni, entorn de les 5 hores de la matinada.

A aquesta hora se'ls aconsella prendre el 'suhur', el menjar recomanat per la tradició musulmana per no estar febles i que conté aliments amb sucs per hidratar, formatge i altres productes que no provoquen gaire set.

"Crec que han fet alguna observació dins de les instruccions ministerials d'educació per atendre que siguin els exàmens matutins, així almenys estan encara amb forces. Si veuen que tenen dificultats, llavors poden trencar el dejuni però crec que la majoria aclaparadora el guarda", explica el president de la CIE.

Horaris flexibles

Igual com tots els anys, Tatary demana als empresaris horaris flexibles per als treballadors musulmans: "No vull cap privilegi, simplement que la societat i els patrons entenguin perfectament el sentit d'aquest mes, és un sentit totalment espiritual; que ajudin a la gent i flexibilitzin la jornada laboral especialment per a aquelles persones que treballen sota l'ardent sol", precisa el president de la CIE.

Aquest fet està reglamentat per un acord de cooperació de l'Estat Espanyol amb la Comissió Islàmica d'Espanya i diu que "els membres de les Comunitats Islàmiques pertanyents a la Comissió Islàmica d'Espanya que ho desitgin, podran sol·licitar la interrupció del seu treball els divendres de cada setmana, dia de rés col·lectiu obligatori i solemne dels musulmans des de les 13,30 fins a les 16,30 hores, així com la conclusió de la jornada laboral una hora abans de la posta del sol, durant el mes de dejuni." Les hores hauran de ser recuperades sense cap compensació.

Quant a les altes temperatures dels dies previs al començament del mes de Ramadà i en relació amb com aquesta calor afecta als musulmans, ja que no poden beure líquids durant el dia, Tatary expressa la seva esperança en què baixi una mica el mercuri dels termòmetres els propers dies.