La Fiscalia de Navarra ha sol·licitat aquest divendres l'ingrés a presó dels cinc membres de La Manada. Aquesta petició es fa efectiva després que el Tribunal Superior de Justícia de Navarra confirmés dimecres passat la condemna de nou anys d'empresonament per un delicte continuat d'abús sexual.

En l'escrit, que ha estat remès a la Secció Segona de l'Audiència Provincial, es comunica a més que es presentarà un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem, en considerar que els fets ocorreguts durant les festes dels Sanfermines de 2016 són constitutius d'un “delicte continuat d’agressió sexual i no només d'abús sexual".

Segons el Codi Penal, perquè un jutge pugui considerar que existeix una agressió sexual hi ha d'haver violència i intimidació que atemptin contra la "llibertat sexual". En el cas de La Manada, dos dels cinc magistrats que van integrar el ple estimaven que sí que podria existir aquest tipus de delicte, en apreciar indicis intimidatoris en el cas. Malgrat això, el Tribunal Superior de Justicia de Navarra (TSJN) va considerar per majoria en la seva deliberació que s'havia atemptat contra la llibertat sexual de la víctima "sense que existeixi consentiment" però sense apreciar un ús de la violència o la intimidació. 

Tanmateix, el TSJN sí que va tenir en compte com agreujant l'existència d'una penetració o "accés carnal" per via bucal, vaginal o anal. Aquesta última consideració és la que va fer elevar la pena de tres a nou anys pels cinc membres de La Manada.

En cas que el Tribunal Suprem consideri que els fets jutjats són constitutius d'un delicte agressió sexual, la pena de presó per als acusats podria augmentar fins als 14 anys, 3 mesos i un dia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat