Les reaccions després de confirmar-se la sentència de nou anys per als cinc membres de La Manada per un delicte continuat d'abús sexual no s'han fet esperar. La resolució del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) no contempla els fets succeïts durant les festes dels Sanfermines de 2016 com una agressió sexual o una violació. En quins casos es poden aplicar aquests delictes?

Quina diferència hi ha entre agressió sexual i violació?

Segons el Codi Penal, perquè un jutge pugui considerar que existeix una agressió sexual hi ha d'haver violència i intimidació que atemptin contra la "llibertat sexual". En el cas de La Manada, dos dels cinc magistrats que han integrat el ple estimen que sí que podria existir aquest tipus de delicte, en apreciar indicis intimidatoris en el cas. En cas d'haver-se acceptat per majoria aquesta consideració, la pena de presó per als acusats s'hauria elevat fins als 14 anys, 3 mesos i un dia.

En el cas de la violació, un tribunal només pot considerar aquest tipus de delicte quan -a més de l'agressió sexual- hi ha una penetració carnal per via bucal, vaginal o anal o de membres corporals o objectes per alguna de les dues últimes vies. La pena pels agressors es mouria llavors entre els 6 i 12 anys de presó.

Per què és abús sexual i no agresió o violació?

La principal diferència que hi ha entre els dos delictes anteriors i l'abús sexual -pel qual es condemna a La Manada- és l'existència de violència i intimidació. El TSJN ha considerat en la seva deliberació que s'ha atemptat contra la llibertat sexual de la víctima "sense que existeixi consentiment" però sense apreciar un ús de la violència o la intimidació. Per a aquest tipus de delicte, les penes previstes són d'entre un i tres anys d'empresonament.

Tanmateix, en el cas d'existir una penetració o "accés carnal" per via bucal, vaginal o anal -tal com està especificat en el delicte de violació- les penes poden augmentar de quatre a deu anys de presó. Aquesta última consideració és la que han aplicat els magistrats que han jutjat La Manada per confirmar la condemna de nou anys de presó.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat