Albert Magaroles és el responsable de la sala, Charlie-0. S'encarrega que s'activin ràpidament els recursos en un incendi. El cap de sala, ubicada al parc de Cerdanyola, rep peticions de diverses regions i destina els mitjans que calen. Fa uns vuit anys que l'Albert és cap de sala i inspector de la regió de Tarragona. Durant més de 20 anys ha estat cap de guàrdia i ha viscut els incendis forestals sobre el terreny. Això li dona una visió en profunditat del que passa a les zones calentes, que l'ajuda a prioritzar els recursos que ha de destinar en cada cas.

Les guàrdies del cap de sala són de 24 hores, un cop a la setmana. La resta dels dies es treballa a la regió assignada. Cada regió d'emergències, n'hi ha 7, mobilitza els recursos del seu territori. I la sala de comandament mobilitza els mitjans aeris i els grups de rescat, els de muntanya, els subaquàtics i els GEM (els especialistes mèdics), la unitat canina i tots els operatius de la Vall d'Aran. A Cerdanyola també hi ha el Centre de Control dels Bombers, el CCB, i Charlie-0 és qui decideix si es mobilitza i a quin incendi va, en cas que n'hi hagi més d'un.

"Abans que arribin els primers bombers, i en funció d'on rebem la alarma, ja activem els mitjans aeris. En funció del lloc i el nivell de risc que tenim, ja mobilitzem els recursos", explica Magaroles.

Tot alhora

Mentre hi ha un incendi poden entrar altres incidències. "És el més normal", diu Albert Magaroles. Un cop més, la simultaneïtat d'incendis i de serveis és el problema. A la sala de control es reben diversos avisos, a banda dels incendis, com ara els rescats. "Nosaltres, el que patim és la simultaneïtat de serveis. Quan realment tens problemes és quan les regions et demanen recursos i tu no tens recursos per a tothom", diu Magaroles.

"Aquesta priorització, l'has de valorar a partir de les informacions que t'arriben per les emissores i pel tècnic dels GRAF que hi ha a la sala". Charlie-0 no pren decisions sobre l'estratègia d'extinció del foc, això es fa sobre el terreny.

Amb els recursos que tenen actualment els Bombers, segons Magaroles es pot "fer front a dos i tres serveis importants". 

Bombers Bellaterra, Laura Gómez

Ho veuen tot sense ser-hi

"Ho veiem tot, però no visualment", diu Albert Magaroles. Abans de ser cap de sala va ser cap de guàrdia i va viure molts incendis sobre el terreny. Això fa que li sigui fàcil saber què s'està vivint a la zona calenta i quins recursos ha de mobilitzar. "Has de conèixer la teva feina i és bo saber el que viu l'altre. Quan comença a demanar mitjans aeris, només sentir-lo per l'emissora ja veus si està apurat", diu.

"Segons el dia i les condicions de l'incendi, "ja saps què passarà, si se't farà gran a o no. Saps que patirem i ja comences a enviar coses abans que te les demanin", assegura.

Dels seus anys de cap de guàrdia és d'on té més records "frapants". En canvi, a la sala "t'arriben informacions, però no les vius d'una manera tan dura", explica.