Els Bombers de la Generalitat han informat que aquest diumenge a la tarda s'ha declarat un incendi forestal a la Torre de Claramunt (Anoia) i ha obligat a demanar el confinament de la urbanització de les Pinedes de l'Armengol. L'avís del foc s'ha rebut al voltant de les 14:56 hores i s'han mobilitzat fins a 17 dotacions dels Bombers, sis d'elles aèries. De moment, les flames són de baixa intensitat i els efectius treballen als dos flancs alhora. La seguretat dels habitatges no preocupa, ja que la urbanització té una bona franja de seguretat entre el bosc i les cases. La Direcció General de Protecció Civil ha demanat a la població a través d'un missatge a les xarxes socials "no us acosteu a la zona propera a l'incendi. Cossos operatius treballant-hi". 

Finalment, els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi i s'ha aixecat el confinament de la urbanització de les Pinedes d'Armengol. El telèfon 112 ha rebut un total de 87 trucades per l'incendi de la Torre de Claramunt. Els Agents Rurals han precisat que el foc hauria afectat només una superfície aproximada de 0,5 hectàrees, segons dades provisionals. Efectius dels Rurals treballen al lloc fent tasques perimetrals i d'investigació de possibles causes.

400.000 euros en prevenció d'incendis forestals

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), anunciava tot just fa una setmana que posava en marxa el Programa Metropolità d'Actuacions Forestals, dotat amb 400.000 euros anuals per prevenir els incendis a les muntanyes periurbanes. Es tracta d'un fons econòmic adreçat a fer tasques de manteniment abans de l'estiu que ve, època de màxim risc forestal, i la previsió és repetir-lo també de cara al 2024. El programa abraça tots els boscos metropolitans excepte la ciutat de Barcelona i l'àmbit de Collserola, ja que tenen un tractament específic amb relació a la gestió forestal i pressupostària. Fins al 7 d'octubre, els ajuntaments hauran de comunicar a l'AMB quines són les prioritats en camins, franges de protecció necessàries i dipòsits hidrants. 

"El canvi climàtic i la magnitud de la massa forestal existent fan necessari abordar la lluita contra els incendis amb visió metropolitana i amb vocació de servei públic", destacava l'AMB, que situa el nou programa de prevenció d'incendis en el marc del Pla d'actuació metropolità 2019-2023 i dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'agenda 2030.

Des del 21 de juny fins a l'1 de setembre s'han registrat 174 incendis forestals, agrícoles o periurbans amb un total de 2.065,8 hectàrees cremades. La majoria són de l'incendi del Pont de Vilomara, al Bages, que va afectar 1.696 hectàrees. Són dades de la Diputació de Barcelona sobre el Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals a l'àmbit metropolità i comarques centrals. Es constata que ha estat un estiu de risc extrem d'incendis forestals, el més elevat dels últims deu anys. Durant el dispositiu, s'han notificat 147 infraccions per incomplir la normativa d'incendis, de les quals un 31% estaven relacionades amb l'ús de maquinària sense l'autorització i una xifra similar amb l'ús de barbacoes fora de normativa.