L'incendi de la Ribera d'Ebre ja ha cremat 6.500 hectàrees i també ha deixat històries que impressionen, com la de la granja de la Torre de l'Espanyol, amb dos cavalls i un burro cremats i 200 ovelles calcinades. Pere Jornet, el ramader, ha afirmat que "ja no té ànims per continuar amb l'explotació" perquè ha perdut el bestiar però el foc també ha destruït gran part de la seva maquinària.

La història ja ha tingut una gran resposta a la xarxa, de la qual ha sorgit una iniciativa solidària per mirar de reduir els danys. L'explotació familiar ramadera El Soler de n'Hug, de Prats de Lluçanès, ha impulsat una campanya per aconseguir que la de la Torre de l'Espanyol torni a tenir ovelles. La piulada solidaria s'ha fet viral les últimes hores i alguns usuaris s'han compromès a ajudar-los col·laborant econòmicament o regalant xais.

Abel Peraire, pastor i propietari de l'explotació del Lluçanès, ha explicat a El Nacional que la iniciativa ha rebut una forta resposta de ramaders d'arreu del territori català però també de particulars "que volen posar el seu granet de sorra amb petites ajudes econòmiques". 

Peraire no s'esperava la magnitud de la resposta, però veient les imatges de la tragèdia de l'incendi es va sentir amb la responsabilitat de "fer alguna cosa des del territori". Per al ramader del Lluçanès la pèrdua de bestiar no ha "de ser un hàndicap més" en la situació d'incendi.

Ell mateix ja ha ofert "unes quantes xaies" al ramader de les terres de l'Ebre i ha explicat que l'essència de la crida és que altres pagesos, en xarxa, "puguin oferir més ovelles, verdura de temporada o altres necessitats bàsiques". De moment ja hi ha una vintena llarga de propietaris d’explotacions d’arreu dels països catalans que han ofert animals al seu company de professió ebrenc.

Peraire és conscient que al ramader "no li podrem retornar el que tenia", però que "entre tots podem oferir ovelles al pastor de l'Ebre que ha perdut el ramat".

foto 3520846Foto: ACN

D'altra banda, des d'El Soler de n'Hug es vol engegar un crowfunding per aconseguir fons per "al transport dels animals" cap a la Ribera d'Ebre. Les aportacions econòmiques, tal com explica Perarire, poden complementar l'ajuda material.

La iniciativa s'acabarà materialitzant

Després de contactar amb el pastor de la Torre de l'Espanyol i família, amb Peraire van acordar fer una valoració dels danys a la granja i al bestiar. Per tant, la iniciativa solidaria s'acabarà materialitzant. Peraire ha volgut fer palesa la unió dels agents del sector ramader i agrícola per fer front a la pèrdua d'ajudes, de caps de bestiar i a la desforestació dels últims anys. 

Tal i com s'ha acordat entre els dos ramaders, la campanya de micromecenatge tirarà endavant amb totes les garanties.