endesa cop25

T’has parat a pensar en els residus plàstics que pots arribar a generar amb un sol dia? Reciclar és una activitat senzilla que, a la vegada, aporta grans beneficis al medi ambient i a la població mundial, i com no podria ser d’una altra manera, al clima. Però, què passa si no reciclem? Segons Ecoembes, uns 9 milions de persones moren a l’any per contaminació, 200 especies desapareixen cada dia i el 2050 necessitarem tres planetes per continuar consumint al nivell que ho fem ara. Només dins de la UE es generen 2.500 milions de tones de residus, 111 produïdes a Espanya. Unes xifres que causen alarma.

Reciclant s’arriba a donar una segona vida a objectes destinats a convertir-se en residus. Es pot estalviar en matèria prima, és a dir, reciclant estalviem recursos naturals i ajudem a conservar el medi. A més, també s’estalvia aigua i energia. Gràcies al reciclatge, fabricar una llauna amb material reciclat provoca un estalvi d’un 95% d’energia que si se n’hagués de crear una de nova.

plastic mar unsplash

A més, també disminueix la contaminació. Produir objectes nous provinents de material reciclat eviten l’extracció de matèries primes, fet que redueix les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera i contribueix a frenar el canvi climàtic. Per cada 6 llaunes o ampolles de plàstic reciclades es pot contrarestar la contaminació de l’aire de 10 minuts d’un tub d’escapament, recorden des de Ecoembes. Amb materials 100% reciclats es poden construir tot tipus d’objectes, des d’instruments fins a material de construcció.

Quins són els beneficis per al clima?

Des del portal Ecologia Verde recorden que reciclar aporta diversos beneficis per al clima com per exemple la preservació dels recursos naturals, una reducció de la contaminació o un estalvi energètic i econòmic.

  • Preservació dels recursos naturals: reciclar paper evita una bona quantitat de tales innecessàries i també la contaminació de grans quantitats d’aigua que comporta la fabricació de paper. I passa exactament el mateix amb el reciclatge d’altres productes elaborats amb recursos naturals.
  • Menys contaminació: milers de bosses de plàstic acaben surant pels oceans, destruint l’habitat marí i la salut del nostre planeta. Reciclar pot evitar, entre altres coses, que se n’hi acumulin més.
  • Estalvi energètic: pot costar entendre la relació entre una cosa i l’altra però l’estalvi energètic és un fet. Menys despesa i facilitat en el procés de fabricació i menys emissions de gasos. 
  • Estalvi econòmic: reciclar pot donar una segona vida a molts objectes i productes, a nivell funcional, decoratiu o fins i tot artístic.
  • Petroli: el plàstic es fabrica a partir del petroli. Per tant, un dels beneficis del reciclatge és l’estalvi de petroli. Un recurs que, per altra banda, cada dia escasseja més.

plastic platja unsplash

Feina eco

Les plantes de reciclatge també necessiten treballadors, enginyers, dissenyadors i experts en gestió de residus. Sense anar més lluny, des d’Ecoembes expliquen que generen a Espanya uns 42.600 llocs de feina.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat