"Un esforç d'entesa". Això és el que ha demanat el president del grup parlamentari del PSC-Units, Salvador Illa, al Govern per evitar que s'allargui el conflicte entre el personal docent i la conselleria, que ja acumula cinc dies de vaga i del qual se n'esperen més mobilitzacions. En una visita al Vendrell (Baix Penedès) aquest dissabte, en la qual ha estat acompanyat de l'alcalde d'aquest municipi, Kenneth Martínez, Illa ha dit que no és moment per "conflictes" a Catalunya, ha apel·lat al diàleg entre les parts i ha ofert el seu grup parlamentari per ajudar a solucionar la situació en què es troba el sistema educatiu. 

 

"Aquest diàleg que des de Catalunya se li demana sempre al govern d'Espanya, fora bo que el practiquéssim tots", ha dit Salvador Illa. "Faig una apel·lació al diàleg i a fer un esforç d'entesa", ha afegit Illa, que ha recordat que ahir els sindicats van amenaçar amb més mobilitzacions.

La situació del sistema educatiu

De fet, la portaveu d'USTEC, Iolanda Segura, va afirmar aquest divendres en una roda de premsa que "el tercer trimestre no serà un trimestre tranquil". Després que s'acabessin els cinc dies de vaga, Educació va proposar avançar la recuperació de les hores lectives per als mestres de primària el curs 2022-2023. D'aquesta manera, es tornaria a la càrrega lectiva prèvia a les retallades 2012 un curs abans dels que estava planejat, 23 hores a la setmana. Tot i això, la proposta no ha convençut als sindicats que van decidir no assistir a la mesa de negociació.

corte profesores huelga USTEC twitter

El conflicte entre el personal docent i la conselleria acumula cinc dies de vaga i s'esperen més mobilitzacions. / USTEC

Davant aquesta situació que sembla enquistar-se, el líder del PSC ha advertit que "no és el millor moment perquè hi hagi més conflictes" i per aquest motiu ha indicat que "no és bo" que prossegueixi la vaga del sector educatiu.

Un pla de resposta integral per Ucraïna

D'altra banda, Illa també s'ha posicionat per aprovar un "pla de resposta integral" al conflicte d'Ucraïna per "tenir els recursos adequats" per l'acollida de refugiats. El líder del PSC ha ofert aquest dissabte al Govern "un pla de resposta" conjunt amb mesures per pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna, i creu que a Catalunya es donen les condicions perquè una majoria parlamentària aprovi un pla d'aquestes característiques.

Aquest pla, segons Illa, hauria de servir per implementar mesures pal·liatives contra els efectes de la guerra, però també per accelerar "la transició energètica": "Cal anar més de pressa i eliminar traves burocràtiques, cal tenir els recursos adequats per l'acollida de refugiats i cal començar a apostar per un model de transició energètica que disminueixi la dependència dels combustibles fòssils", ha remarcat.

El primer secretari del PSC ha lamentat el bombardeig que es va produir ahir en una estació de trens d'Ucraïna i que va provocar una cinquantena de víctimes, i ho ha considerat com un "atac als valors europeus". Segons Illa, "es pot construir una majoria parlamentària i social per respondre junts a aquests atacs que es produeixen a Europa".